Доступність посилання

ТОП новини

В республiканському парламентi Сербiї останнiм часом сталося кiлька iнцидентiв, та навiть бийка мiж одним мiнiстром й депутатами


В республiканському парламентi Сербiї останнiм часом сталося кiлька iнцидентiв, та навiть бийка мiж одним мiнiстром й депутатами

Бєлград, 11 грудня 2001 – Служба охорони сербського парламенту уже кiлька разiв виносила на руках з залу лiдера ультранацiоналiстичної Радикальної партiї Шешеля та його прихильникiв, якi вiдмовлялися покинути трибуну. Шешель поливав водою спiкерiв союзного та республiканського парламентiв. Минулого тижня мiнiстр працi та група депутатiв-соцiалiстiв гарячi дебати продовжили – кулаками. Преса з цього приводу нагадала, що колишнiй сербський прем’єр Микола Пашич ще на початку двадцятих рокiв минулого столiття сказав до своїх опонентiв: “Якi ви англiйцi, такий i я Ґледстоун”. Це була його вiдповiдь на вимогу, щоби вiн до депутатiв ставився з повагою, як це робить британський прем’єр-мiнiстр.

Ситуацiя понинi мало в чому змiнилася. Точнiше, не змiнилася поведiнка полiтичних дiячiв у Сербiї. Дехто вважає, що це наслiдок комунiзму, тобто неiснування парламентських традицiй. Проте, один соцiолог нагадує, що комунiсти були при владi й у Словенiї або Чорногорiї, а там парламентарiї поводяться зовсiм iнакше: хоч i сваряться, не ображають однi одних й не б’ються.

На думку професора Бєлградського унiверситету Слободана Антонича, причина в тому, що депутатiв обирають не громадяни, а полiтичнi партiї. Виборцi голосують за партiї. Партiї пiсля виборiв призначають людей, якi проводитимуть їхню полiтику. Законодавцi стали знаряддям в руках партiй та виконавчої влади.

Внаслiдок незгоди мiж партiями з яких складається правляча коалiцiя парламент не ухвалив низку реформiстських законiв без яких не можна розпочати перебудову суспiльства й господарства. А бiльшiсть виборцiв голосувала проти Мiлошевича саме тому, що вимагала глибоких змiн полiтичних та економiчних структур й iнституцiй.

Колишня система неначе зрубаний стовбур повалилася на шлях й не дає йти вперед – пояснює полiтолог Ратко Божович. Тому Сербiя, за його словами, ще далеко вiд демократичного суспiльства й демократичних взаємин.

Проблема не лише в парламентi. Ось, президент Воїслав Коштунiца у недiлю звернувся до лiдерiв полiтичних партiй з вимогою повернути на посаду спiкера парламенту полiтика, який минулого тижня подав у вiдставку. Глава держави також щось переплутав, кажуть здивованi оглядачi. Окремi з них роблять висновок, що йдеться про типово сербську хворобу: люди бiльше поважають аргумент сили анiж силу аргументiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG