Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах притягають до суду учасника терористичної змови з організації Бін Ладена


У Сполучених Штатах притягають до суду учасника терористичної змови з організації Бін Ладена

Н’ю Йорк, 12 грудня 2001 - Звинувачення висунуто проти Закарії Масуї, громадянина Франції мароканського походження. За словами міністра юстиції Сполучених Штатів, Масуї звинувачують по шести статтях, з них чотири пункти передбачають смертну кару. Це намір вчинити терористичний акт, повітряне піратство, намір знищити авілайнер і вбити тисячі американців. В обвинувальному висновку, зокрема, говориться, що Масуї, цитую, «у змові з Усамою Бін Ладеном мав намір вбити тисячі невинних людей в Нью-Йорку, Вірджинії та Пенсільванії одинадцятого вересня». Як відомо, того дня ісламські терористи захопили чотири пасажирські боїнги і, перетворивши їх на зброю масового знищення, зруйнували хмарочоси світового торговельного центру, частину будинку Пентагону і спричинили загибель понад трьох тисяч людей, не лише американців, а й громадян вісімдесяти інших країн. Терористів було 19. Розрахунок був по п’ять терористів на кожен лайнер.

Двадцятим у тій групі, як вважають, мав стати Закарія Масуї. Мав, але не став завдяки випадковому збігові обставин. Його заарештували за порушення іміграційних законів 17 серпня, тобто за якихось три тижні перед атакою. Федеральне бюро розслідувань дізналося, що Масуї був завербований терористичною мережею Бін Ладена, у квітні 1998 року прибув до тренувальної бази організації Аль-Каїда в Афганістані.

Взимку минулого року Масуї, разом з іншими терористами, отримав студентську візу до Америки. Він відкрив рахунок у банку, поклавши туди 32 тисячі доларів, і зголосився до авішколи у місті Норман, штат Оклахома. Масуї вразив своїх викладачів незвичайним проханням: його цікавила техніка пілотування боїнга лише у повітрі. Ані злету, ані посадки він не мав наміру вивчати. Викладачі, звичайно, не могли знати, що їх студентові йдеться про захоплення лайнера в польоті, а саджати літака не передбачалося планом. Згодом незвичайний тренінг мароканця збудив підозріння і школа повідомила про це правоохоронні служби.

Масуї, як з’ясувалося, також збирав інформацію щодо технології розпилювання хімікатів і цікавився літаками сількогосподарської авіації. Дізнавшись про це, адміністрація президента Буша тимчасово припинила польоти таких літаків, побоюючись біохімічного теракту.

Джон Ашкрофт, міністр юстиції Сполучених Штатів, підкреслив, що разом з Масуї на лаву підсудних повинен був сісти Бін Ладен та його помічники, названі в обвинувальному висновку.

Між тим, Вашінгтон віирішив оприлюднити відеострічку Бін Ладена, де той, у бесіді з якимось саудівським шейхом, пишався центральною роллю, що він її відіграв у знищенні ньюйоркських хмарочосів, і радів з приводу величезної кількості людських жертв. «Ця стрічка багато кому відкриє очі,- сказав сенатор Рон Уайден, - світ побачить, що ми маємо до діла з рівнем патології».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG