Доступність посилання

ТОП новини

Найбільш проблематичним питанням для Німеччини останнім часом є участь солдатів бундесверу у військових та миротворчих місіях за межами країни


Найбільш проблематичним питанням для Німеччини останнім часом є участь солдатів бундесверу у військових та миротворчих місіях за межами країни

Бонн, 12 грудня 2001 - Цього разу суперечка розгорілася навколо питання про внесок Німеччини до миротворчих сил в Афганістані, які мають забезпечувати мир в країні після закінчення там бойових дій.

Запевнення з боку канцлера Німеччини Герхарда Шрьодера в тому, що ФРН готова взяти участь у майбутній миротворчій місії ООН в Афганістані, стали справжньою несподіванкою не стільки для політиків, скільки для військових. Його заяву, яку було зроблено під час завершення боннської конференції про політичне майбутнє Афганістану, інтерпретували так, що Німеччина має намір взяти на себе навіть командні функції в рамках миротворчих сил. Представники бундесверу звертають увагу на недостатнє фінансування німецької армії і її погане оснащення, що ускладнює участь у подібних операціях, не говорячи вже про виконання командних функцій. Тепер дискутується питання про те, щоб командування миротворчим контингентом ООН в Афганістані взяла на себе Великобританія.

Підлила олії в огонь німецька газета «Вельт». У середу вона опублікувала інформацію про те, що, за британською концепцією, німецький контингент планується розмістити не в Кабулі, а в Кандахарі та Джалалабаді. Цей регіон вважається значно небезпечнішим ніж столиця Афганістану. Адже саме Кандахар вважався головним опорним пунктом режиму талібів. На реакцію міністерства оборони ФРН не довелося довго чекати. «Це все лише чутки», - заявив у Берліні один з представників оборонного відомства Німеччини. За його словами, деталі стосовно участі бундесверу в миротворчих силах розроблятимуться лише після того, як ООН ухвалить відповідний мандат для майбутнього контингенту, а також після згоди кабінету міністрів у Берліні та німецького бундестагу. Очікується, що парламент Німеччини розгляне це питання наступного тижня.

Тим часом німецькі військові експерти підрахували, що для справді надійного забезпечення розвитку демократичного процесу в усьому Афганістані необхідно мати контингент чисельністю в 150 – 500 тисяч солдатів. Але такий контингент навряд чи вдасться сформувати. Тому миротворцям в Афганістані швидше за все доведеться зосередитися лише на окремих стратегічно важливих завданнях: наприклад, охороні аеоропортів, громадських будівель, шляхів забезпечення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG