Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь надає перевагу інтеграції з Росією та не збирається виходити з Руху недолучення


Білорусь надає перевагу інтеграції з Росією та не збирається виходити з Руху недолучення

Мінськ, 12 грудня 2001 - Міністр закордонних справ Білорусі Михайло Хвастов заявив, що президенти Владімір Путін та Аляксандр Лукашенка "домовилися не прискорювати процеси суто політичного характеру" та не змінювати діючий договір про створення союзної держави Білорусі та Росії.

Глава білоруського зовнішньополітичного відомства поінформував журналістів, що в Мінську закінчила роботу спеціальна група російських експертів, яких направили сюди заради уніфікації економічного законодавства двох країн. Минулого місяця російський прем’єр Михайло Касьянов прямо заявив білоруському прем’єр-міністрові, що доки закони не будуть подібними, доти справжньої інтеграції не буде. Тепер міністр закордонних справ Білорусі Михайло Хвастов каже, що практично розв’язано всі питання щодо експортного мита в союзній державі, тому на наступній зустрічі керівників Росії та Білорусі 25 грудня в Москві це все буде схвалено.

Проте міністр Хвастов наголосив:

«Президенти вирішили не прискорювати процеси суто політичного характеру і, що важливо, не змінювати діючий договір, яким створено союзну державу, а діяти в його рамках. Тепер ведеться розроблення Конституційного акту, і я думаю, що це буде процес, який розвиватиметься грамотно та нешвидко.»

Вперше за останні роки білоруський чиновник такого рангу фактично каже про те, що інтеграція з Росією - це повільний процес, який має відбуватися не швидко. Глава зовнішньополітичного відомства зробив ще одну заяву про можливий російсько-білоуський союзний парламент:

Михайло Хвастов: «Що стосується вибрів до союзного парламенту, якщо можна так сказати, - я б хотів сказати, що не думаю, що тут треба поспішати.»

Михайло Хвастов підтвердив, що на засіданні ради міністрів закордонних справ ОБСЄ в Бухаресті мав розмову з польським колегою Влодзімежем Чимошевичем, який прямо заявив білоруському міністрові: доки офіційний Мінськ не виконає всі висунуті йому умови ОБСЄ, доки не буде знайдено зниклих опозиційних політиків або не буде суду над винними в цих зникненнях, доти Білорусь не отримає доступу до європейських політичних салонів. Щоправда, білоруський міністр заявляє, що його польський колега не має повноважень виступати від ім’я всієї Європи.

Проте на 2002 рік заплановано візити президента Білорусі Аляксандра Лукашенки тільки до Росії, України та Молдови. До інших європейських держав його не запрошують. Аляксандр Лукашенка збирається також до Йорданії на саміт Руху недолучення.

Мінські спостерігачі зазначають, що Білорусь, якая нібито інтегрується з Росією та створює з нею союзну державу, насправді є членом Руху недолучення. Коли його запитали, чи не збирається Мінськ виходити з Руху недолучення, шеф білоруської дипломатії заявив:

Михайло Хвастов:

«Що стосується виходу з Руху недолучення - ні, ми не маємо наміру виходити з цього руху.»

Отже, білоруський міністр закордонних справ засвідчив, що Мінськ долучатися до Росії чи іншої держави взагалі не буде - натомість просто надалі триватимуть розмови про інтеграцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG