Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт довкола кримськотатарської школи в Бахчисараї


Конфлікт довкола кримськотатарської школи в Бахчисараї

Симферополь, 13 грудня 2001 - В Бахчисараї загострився конфлікт довкола єдиної в місті кримськотатарської школи. З початку грудня навчальний процес у школі зірвано.

Колишній директор Бахчисарайської школи № 5 з поглибленим вивченням кримськотатарської мови Зудіє Османова має бути відновлена в посаді. Про це, як повідомляє прес-служба кримського парламенту, на брифінгу в Симферополі заявили керівники Ради аксакалів при голові Верховної Ради Криму. Вони повідомили, що батьківський комітет школи, протестуючи проти відновлення Зудіє Османової у посаді, зупинив навчальний процес у школі. За словами учасників брифінгу, одна з причин конфліктної ситуації – втручання громадських організацій. За словами “аксакалів”, Зудіє Османова звільнилася під тиском і їй, цитую: "з боку Меджлісу лунали погрози", кінець цитати.

Суть конфлікту полягає в тому, що директор школи не змогла організувати нормальний навчальний процес, і діти та батьки ще торік почали вимагати змінити керівництво школи. Конфлікт тривав кілька місяців. У серпні Зудіє Османова звільнилася за власним бажанням, і її перевели директором школи у сусіднє село. Без неї навчальний процес нормалізувався, однак, згодом вона передумала. Як стверджують батьки учнів – за підказкою місцевих комуністів.

4 грудня Бахчисарайський суд задовольнив її позов про відновлення в посаді. З цього часу навчання у школі практично паралізоване. Рада “аксакалів”, підконтрольна Леоніду Грачу, одразу взяла бік директора школи, оскільки шкільну громадськість підтримав регіональний меджліс. На думку голови Бахчисарайського меджлісу Ільмі Умерова, саме втручання ззовні певних політичних сил і призвело до того, що звичайний виробничий конфлікт переріс у політичне протистояння, втягнувши у нього учителів, учнів і батьків.

Днями делегація батьківського комітету школи побувала у представника Президента України в Криму – поки безрезультатно. Батьки кажуть, що мають намір дійти і до Києва. Вони хочуть одного: щоб їхні діти мали можливість учитися у нормальних умовах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG