Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Сербiї в середу ухвалив закон про працю, навколо якого довго ламалися списи i який став причиною розколу правлячої коалiцiї. Все-ж, боротьба за владу продовжується


Парламент Сербiї в середу ухвалив закон про працю, навколо якого довго ламалися списи i який став причиною розколу правлячої коалiцiї. Все-ж, боротьба за владу продовжується

Бєлград, 13 грудня 2001 – Президентовi Югославiї Воїславу Коштунiцi довелося проковтнути гiрку пигулку: його прихильники пiд тиском демократичної громадскостi були змушенi проголосувати за закон який ще два днi тому називали неприйнятним. Президентська партiя стверджувала, що закон обмежує права працiвникiв й дає надто широкi повноваження директорам i власникам пiдприємств. Це саме заявляли й соцiалiсти. Створилося враження, що глава держави виступає з позицiй соцiалiстичного самоврядування, а не з позицiй сучасного європейського законодавства. Масмедiа й незалежнi оглядачi зазначали, що Коштунiца гальмує реформи та що вiн у боротьбi за владу готовий укласти пакт з ворогами демократiї. Тому депутати його партiї, якi в понедiлок ображено покинули парламент, вже у вiвторок повернулися до залу, а в середу мовчки пiдняли руки на пiдтримку закону.

У мiжчасi вiдбулася зустрiч лiдерiв сiмнадцяти партiй правлячої коалiцiї, тобто усiх, крiм Коштунiциної. Вони вiдкинули ультиматум глави держави, який вимагав повернути на посаду спiкера парламенту його спiвробiтника Драгана Маршiчанина й пiдписали спiльну заяву в якiй зазначається, що вони пiдтримують уряд Джiнджича та що основним завданням демократичних сил є – прискорити реформи. Коштунiца ймовiрно сподiвався, що коалiцiю покине принаймнi ще одна партiя та, що його опонент Джiнджич буде змушений пiти на поступки. Проте, цього не сталося.

Сталося щось iнше: оприлюднено результати кiлькох опитувань громадської думки. Згiдно з ними, рейтинг Коштунiци постiйно падає, Джiнджич тримається близько двадцяти вiдсоткiв, лише трохи нижче вiд Коштунiци, натомiсть зростає популярнiсть так званої Групи 17 плюс. Йдеться про органiзацiю яку торiк заснували незалежнi економiсти та iншi нескомпрометованi позапартiйнi громадськi дiячi. Саме Г 17 плюс пiдготувала програму перебудови, яка стала основою виборчої програми демократичних сил. Окремi члени групи зайняли високi посади: Младян Дiнкич став головою Нацбанку, Миролюб Лабус заступником союзного прем’єр-мiнiстра, Божидар Дєлич мiнiстром фiнансiв... Вони послiдовно виступають за реформи й не беруть участi в сварках.

Пiсля перемоги Джiнджича в ще одному раундi боротьби за владу увагу громадскостi знову привертають стосунки мiж Бєлградом й Подгорицею. Переговори керiвникiв двох республiк й глави держави, якi припинено у жовтнi, мають продовжитися у понедiлок. В них вiзьме участь й Хав’єр Солана, один з чiльних керiвникiв Європейського союзу. Чорногорцi зазначають, що Солана буде не посередником, а лише свiдком. На вимогу мiжнародного спiвтовариства, переговори мають завершитися до кiнця сiчня. Громадян, здається, бiльше не цiкавить результат дiалогу. Вони лише бажають, щоби безплiднi сварки нарештi завершилися та щоби знали, де кордони їхньої держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG