Доступність посилання

ТОП новини

19 грудня виповнюється 122 роки від народження митрополита Української Автокефальної Православної Церкви Миколи Борецького


19 грудня виповнюється 122 роки від народження митрополита Української Автокефальної Православної Церкви Миколи Борецького

Київ, 13 грудня 2001 - Нащадок київського митрополита Іова Борецького, Микола Борецький народився 19 грудня 1879 року у місті Сарнах на Волині. Він отримав духовну та педагогічну освіту, вчителював на Київщині та Поділлі. Двадцяти п’яти років Борецький був висвячений на священика, а під час Першої світової війни служив полковим священиком. Після повернення з фронту навесні 1917 року він став настоятелем Миколаївського собору у місті Гайсині і невдовзі був обраний головою міської думи.

За проведення церковних відправ українською мовою єпископ Подільський Пимен двічі забороняв Борецькому богослужіння. Влітку 21-го року, переслідуваний радянською владою, отець Микола оголосив про свою приналежність до щойно створеної Української Автокефальної Православної Церкви. Йому наслідували ще 50 священиків, які разом з парафіями приєдналися до української церкви. А наприкінці жовтня у київському храмі Святої Софії Всеукраїнський православний собор обрав Борецького єпископом, і вже у цьому сані він був на два місяці ув’язнений більшовиками. Рівно через шість років Другий Всеукраїнський собор одноголосно обрав Борецького митрополитом Київським і всієї України замість Василя Липківського, усунутого з посади на вимогу влади.

29 січня 30-го року на Надзвичайному соборі митрополит Борецький був примушений співробітниками ҐПУ підписати акт самоліквідації Церкви. Вже у березні він був заарештований, а 24 березня так звана «трійка» при колеґії ҐПУ засудила його до восьми років позбавлення волі. Перевезений до Ярославського політичного ізолятора, Борецький відмовився підписати заяву до папи Римського про відсутність в Радянському Союзі переслідування за віру. Він був доведений тортурами до божевілля і вже тяжко хворий переведений до Соловецького концтабору. 34-го року Микола Борецький помер у Ленінградській психіатричній лікарні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG