Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан – Бін Ляден


Афганістан – Бін Ляден

Прага, 14 грудня 2001 – У четвер американське телебачення, а пізніше телемережі інших країн світу продемонстрували відеострічку, яка свідчить про пряму причетність Бін Лядена до терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні 11 вересня. Відеозапис викликав широку реакцію не лише у західних країнах, а й серед представників ісламу.

Фрагменти 40-хвилинної любительської відеострічки, як ми вже повідомляли у наших попередніх передачах, представляють заяви Бін Лядена серед його помічників підчас вечері на честь одного з ісламських мулл. Бін Ляден чітко заявив, що очолював групу терористів, які захопили пасажирські літаки, Могаммед Атта і що терористи-самовбивці до останнього моменту не знали про суть свого завдання і довідалися лише на бортах захоплених літаків. За словами Бін Лядена, наслідки терористичних актів перевершили його очікування, тобто будинки Світового торговельного центру не пошкоджено, а знищено, за що він дякує аллахові.

Американські юристи вважають, що відеострічка буде головним і незаперечним доказом вини Бін Лядена та інших керівників терористичної організації Аль-Кайда на судовому процесі. Нічого не може служити переконливішим доказом вини Бін Лдяена, сказав з цього приводу президент американського юридичного фонду, що займається кримінальними справами, ніж заяви самого Бін Лядена із визнанням вини, з якими він виступив у невимушеній обстановці серед своїх прихильників.

Ми не будемо зупинятися на світовій реакції на відеострічку з виступом Бін Лдяена. Вона ще довго залишатиметься темою правових, політичних і морально-етичних дискусій і коментарів. Наведемо натомість реакцію самих представників мусульманської віри і науковців від ісламу. Під час вечері Бін Лдяен цитує коран про слова і діла пророка Мугаммеда і заявляє, що згадані терористичні акти послужать на користь ісламові, а також каже, що ці акти благословив аллах. Генеральний секретар мусульманської громади Північної Америки Саїд категорично відкидає заяви Бін Лядена, заявляючи, що вони спотворюють іслам і вчення корану. Науковець із Центру мусульмансько-християнського порозуміння при Джорджтаунському університаті Осман Бакар підтверджує цю тезу, заявляючи, що у словах пророка відсутні заклики до насильства над немусульманами.

Бін Ляден цитує такі слова: «Я дав наказ воювати проти (невірних) людей, поки вони не визнають, що нема іншого бога, крім аллаха і його пророка Мугаммеда». Однак, він оминає сказати, що це не слова пророка, а халіфа – ісламського диктатора, який збирав данину із завойованих народів. Іслам, як підкреслюють інші мусульманські науковці, дозволяє воювати лише у рамках самооборони. Зрозуміло, у контексті згаданої відеострічки і недавніх терористичних актів у США науковці не порушують історичних завойовницьких воєн ісламу на Близькому сході, в Північній Африці, як, зрештою, і в Європі. Як очікували оглядачі, реакція в мусульманському світі (поки що лише початкова) сильно вагається від заперечення факту і заяв про фабрикацію стрічки і до осуду терористичних актів, здійснених терористичною організацією Бін Лядена.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG