Доступність посилання

ТОП новини

Вечірня Свобода: Звільнення Віктора Медведчука з посади першого заступника Верховної Ради України


Вечірня Свобода: Звільнення Віктора Медведчука з посади першого заступника Верховної Ради України

Прага-Київ, 13 грудня 2001

Ведучі: Людмила Литовченко та Павло Вольвач

Гості студії: заступник голови державного Комітету статистики Наталія Власенко, народний депутат України, голова Українського Народного Руху Юрій Костенко та голова українського педагогічного товариства імені Ващенка, професор Анатолій Погрібний.

Людмила Литовченко

Говорять, що останнім часом в українській політиці все можна спрогнозувати заздалегідь. Напевно, це твердження не позбпалено підстав, однак, часом трапляються і несподіванки.

Одна така несподіванка трапилася сьогодні у стінах українського парламенту – своєї посади позбувся перший заступник голови Верховної Ради Віктор Медведчук.

Здавалося б, нічого не віщувало подібного перебігу подій, принаймні, для людей не обізнаних з тонкощами парламентської кухні. Нагадаю, що у листопадовому рейтингу київського Центру політичних досліджень Віктор Медведчук зайняв третє місце серед найвпливовіших політиків України Це, за словами політологів, пояснюється впевненими та фаховими діями В. Медведчука на посаді спікера. І, раптом, ость таке рішення.

Пане Костенко, як Ви поянюєте причину звільнення Віктора Медведчука?

Юрій Костенко

Для нас це не було несподіванкою, а це було логічним завершенням того конфлікту, який, свій час, започаткувала партія СДПУ(О) і її лідер Віктор Медведчук.

Ви знаєте, що при формуванні не лівої більшості була укладена низка політичних і кадрових угод, зокрема, стосовно формування першого реформаторського уряду Ющенка. І, не маючи на те жодних підстав, попри те, що уряд добився визначних економічних і соціальних результатів, саме ця фракція ініціювала відставку уряду у квітні цього року.

Далі, відійшли від інших політичних домовленостей, які укладалися при формуванні не лівої більшості, також і при нових кадрових призначеннях в уряді.

Завершенням усього цього дійства було, особливо останній час, використання службового становища першим віце-спікером для вирішення політичних проблем своєї партії. Це і адміністративний тиск на рівні регіонів, це і популяризація своєї партії, використовуючи державні посади.

І, як ви розумієте, напередодні виборів не могло все це пройти не поміченим і тому сьогоднішня відставка – це лише фінал того дійства, конфлікт якого було покладено 26 квітня цього року.

Людмила Литовченко

Відставку Віктора Медведчука підтримали декілька парламентських фракцій, причому ідеологічно не завжди споріднених. Серед тих, хто голосував «за» і фракція комуністів і фракція Українського Народного Руху. Юрій Іванович, чим можна пояснити таку одностайність між Вами і комуністами у даному випадку?

Юрій Костенко

Проблема у тому, що поки що в Україні не має політично структурованого суспільства і парламент також не структурований. Ми не маємо чітко визначеної ідеологічної більшості і, здебільшого, наші голосування відбуваються ситуативно, за принципом політичної доцільності або збігу тих чи інших обставин, які складаються у стінах Верховної Ради. Так трапилося і зараз. Коли голосували за відставку Віктора Медведчука, що і ліві і праві консолідовано голосували «проти».

Але я нагадаю, що була ситуація, коли саме СДПУ(О) разом із лівими створила ситуативну ліво-центристську більшість, яку очолював пан Ткаченко і Віктор Медведчук також був віце-спікером, не першим, але віце-спікером у тій більшості.

Тому, здебільшого, треба у цьому плані повертатися до історії як формування тих чи інших політичних відносин в межах різних політичних сил і партій, так і конкретизувати цю ситуацію сьогодні. Ті аргументи, які пролунали з вуст народних депутатів, вони є слушними.

Єдине, що я хочу сказати щодо висловлення пана Ткаленка, народного депутата стосовно «сили і яскравості Віктора Медведчука»…Так, але за цією яскравістю криються величезні, в тому числі, і економічні втрати для України. Адже за підрахунками економістів, відставка уряду Ющенка, коли розпочиналися масштабні економічні реформи, коштувала Україні більш, ніж 3 мільярда гривень доходної частини бюджету, Це ті кошти, яких так не вистачає для того, щоб вирішувати проблеми підвищення заробітною плати освітянам, лікарям, вирішувати питання пенсійного забезпечення і таке інше.

У тому, що відбулося сьогодні у Верховній Раді, в першу чергу, винувата сама СДПУ(О), яка, прийшовши у парламент, почала демонструвати надто складні політичні ігри, які і привели до такого фіналу.

Павло Вольвач

Пане Костенко, як Ви вважаєте, чи не стане така ситуація з відставкою Медведчука на руку тому ж Медведчукові. Тобто, чи не виникне така позиція, мовляв, слабкий парламент усунув з посади сильного парламентського менеджера. Чи не використає він це для свого «пі-ару», якраз напередодні передвиборчої кампанії?

Юрій Костенко

Пі-ар буде, тому що не секрет, що ця партія володіє багатьма загальнонаціональними каналами телебачення, радіозасобами, друкованими … Це все під контролем цієї партії знаходиться і тому пі-ар потужний буде.

Але з точки зору реальних можливостей впливу на виборчу кампанію, то я переконаний, що ця партія дуже багато втратить, тому що адміністративна посада і дійсно ініціатива Віктора Володимировача дозволяли набагато потужніше вести кампанію, особливо, у регіонах. Тиск на голів держадміністрацій, тиск на судові інстанції, все це використовувалося для своєї пі-ар компанії, метою якої було проведення парламентських виборів.

Людмила Литовченко

Прем’єр-міністр Анатолій Кінах висловив побоювання з приводу того, що чи не призведе усунення В. Медведчука з посади до хаосу у Верховній Раді. На Вашу думку, Юріє Івановичу, взагалі, як ця відставка може позначитися на подальшій роботі парламенту?

Юрій Костенко

Стабільної більшості у парламенті після відставки уряду Ющенка не існує. Без сумніву, сьогоднішня відставка створить додаткові труднощі урядові Кінаха, особливо, напередодні голосування за державний бюджет.

Але, я хотів би наголосити, все що стосувалося проведення реформ, права частина Верховної Ради, тобто фракції двох Рухів, ПРП, потім до нас приєдналися «Солідарність», «Батьківщина», не блокувала. Ми підтримували усі реформаторські закони. Так як і бюджет. Хоча - це не є наш уряд сьогодні, я маю на увазі уряд Кінаха, у нас у цьому уряді немає представників, тим не менше ми працюємо на загальнодержавні інтереси.

І тому, якщо фракції СДПУ(О) та «Яблуко» не будуть блокувати подальшу роботу Верховної Ради, у прямому сенсі цього слова, то, без сумніву, Верховна Рада зможе ухвалити і державний бюджет, і Податковий Кодекс новий і ті законопроекти, які створять набагато кращі умови для виробничої діяльності в Україні.

Але якщо виникне протистояння, виключно мотивація – чим гірше, тим краще, то, без сумніву, будуть величезні втрати і економічні, і політичні в Україні.

Людмила Литовченко

І пан Костенко, і інші офіційні особи називають головним мотивом відставки Віктора Медведчука – порушення регламенту і використання його службового становища, очевидно, в особистих інтересах чи як це можна сформулювати. Ось що заявив , коментуючи відставку В. Медведчука, віце-спікер парламенту Богдан Гавриш.

Богдан Гавриш

Як законодавець він (Віктор Медведчук) був абсолютно досконалий. Завдяки йому у складних умовах восьмої сесії ми ухвалили Цивільний Кодекс, Земельний Кодекс і я не виключаю навіть того, що саме його особлива громадянська, політична позиція при ухваленні Земельного Кодексу і спричинила до того, що певна частина, особливо ліва, Верховної Ради голосувала за його відставку.

Проект постанови, який запропонований був, абсолютно не відповідає його особистості, як законотворця. Оскільки, як законотворець він зробив дуже багато для того, щоб восьма сесія Верховної Ради була особливо продуктивною, вона і стала такою.

Я глибоко жалкую, що сьогодні ми проголосували проти нього і вважаю, що це був найгірший проект Верховної Ради за цей час. Сподіваюся, що на цій поразці Віктор Володимирович викує для себе політичну перемогу, як законодавець, як особистість.

Людмила Литовченко

Юрій Іванович, Ви погоджуєтеся з такою оцінкою В. Медведчука?

Юрій Костенко

Не зовсім. Річ у тому, що я б не ставив у заслугу саме Вікторові Володимировичу ухвалення Цивільного і Земельного Кодексів.

Я наведу дані щодо голосувань, які ми проводили влітку. Наприклад, щодо того ж Земельного Кодексу, коли майже половина фракції СДПУ(О) не голосувала за його ухвалення, а також за ухвалення Пенсійного закону, яким розпочиналася пенсійна реформа. Це надзвичайно важливий законопроект, який дозволяв по іншому побудувати систему пенсійного забезпечення в Україні. Тим не менше, фракція СДПУ(О) також не голосувала за початок пенсійної реформи. Це було при урядові Ющенка.

Тобто, ці голосування можна розцінити, як спробу блокувати ефективну діяльність уряду Ющенка. Тому говорити про те, що завдяки позиції В. Медведчука, ми ухвалили і Цивільний і Земельний Кодекси є, м’яко кажучи, напівправдою.

Людмила Литовченко

Леонід Кравчук вважає, що наслідками відставки В. Медведчука з посади віце-спікера може бути «гальмування мобілізації сил у парламенті і об’єднавчих процесів». Може таке статися, Юрій Іванович?

Юрій Костенко

Об’єднавчих процесів у цьому парламенті вже бути не може. Чітко сформовані політичні блоки і політичні союзники, які ідуть на вибори.

Якщо брати Верховну Раду цього скликання, то ви знаєте, що утворено два об’єднання – це «Наша Україна» і «За єдину Україну» і у межах цих блоків іде консолідація у стінах парламенту. Фракція соціал-демократів об’єднаних співпрацює з фракцією «Яблуко» і політично, і у стінах Верховної Ради. «Зелені» ситуативно підтримують або блок «За єдину Україну», або СДПУ(О).

Тобто, все це поділено, визначені свої політичні пріоритети і ця відставка суттєвого значення для подальшої розстановки політичних сил чи блоків не матиме.

Людмила Литовченко

А як ця відставка може позначитися на перебігу передвиборчої кампанії і на самих виборах?

Юрій Костенко

Тепер і соціал-демократи будуть більше зацікавлені у тому, щоб на виборах мінімально використовувався, так званий, адміністративний ресурс, щоб усі суб’єкти виборчого права мали рівний доступ до засобів масової інформації.

Доречі, сьогодні ми голосували та ухвалили закон про доступ до ЗМІ під час президентських і парламентських виборів. І цікаво, що всі фракції, які мають свої підконтрольні засоби масової інформації, не голосували за цей закон. Зокрема, серед цих фракцій була і «Трудова Україна», і фракція СДПУ(О).

Усі, хто хочуть рівних виборів, усі хочуть ухвалювати такі закони, які дозволяли б робити ці вибори демократичними, правовими, прозорими, без фальшування.

Тому, я думаю, що, можливо, ця відставка самій партії СДПУ(О) і фракції допоможе більш вдумливо відноситися до демократичних процесів, які так тяжко відбуваються в Україні.

Павло Вольвач

Пане Костенко, сьогодні у нашій передачі не обійдеться без мовного питання. Я хотів би запитати, чи правда, що у відставці першого віце-спікера проглядається і «мовний слід», мовляв, чашу терпіння його супротивників переповнила позиція В. Медведчука стосовно надання статусу офіційного російській мові?

Юрій Костенко

Це не правда, тому що питання щодо політичної діяльності тепер екс-віце-спікера на посаді першого заступника і, відповідно, фракції у парламенті були предметом досить гострих дискусій вже тривалий час, починаючи від розвалу не лівої більшості 26 квітня, пов’язаної з відставкою уряду Ющенка.

Говорити про те, що це якась там помста, як каже пан Кравчук (я дуже поважаю його, як досвідченого політика)… Але, він як досвідчений політик, який вперше у стінах Верховною Ради сказав, що у політиці немає друзів, є лише інтереси, йому б краще всього знати, що і в політиці немає такого поняття, як помста. У політиці є розрахунок політичний і т.д. «Мовний слід» абсолютно не проглядається.

Це абсолютно нормальний кінець тієї політики, яку запропонувала фракція СДПУ(О), починаючи із 1998 року.

Людмила Литовченко

Хто, на Вашу думку, пане Костенко, є найреальнішим претендентом на вакантне місце віце-спікера українського парламенту?

Юрій Костенко

Думаю, що ніхто. Ті протиряччя, які панують сьогодні у Верховній Раді не дозволять консолідувати необхідну кількість голосів і обрати першого віце-спікера. Тому, до завершення роботи Верховної Ради третього скликання ці функції будуть виконувати спікер і віце-спікер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG