Доступність посилання

ТОП новини

Представник міжнародної екологічної організації “Грінпіс” Тобіас Мюнхмайер піддав критиці політику України


Представник міжнародної екологічної організації “Грінпіс” Тобіас Мюнхмайер піддав критиці політику України

Берлін, 14 грудня 2001 - Україна через рік після відключення Чорнобильскої АЕС робить ставку на розвиток атомної енергетики. В інтерв’ю з кореспондентом радіо “Свобода” Мюнхмайер серед іншого звернув увагу на невирішену проблему із зберганням радіоактивних відходів. Крім того, експерт вважає, що в майбутньому буде надзвичайно складно експортувати так звану “брудну” енергію на Захід.

Проблема полягає в тому, що надійної концепції, яка б вирішувала питання із зберіганням радіоактивних відходів, поки що взагалі не існує. Такої думки дотримується Тобіас Мюнхмайер, експерт з питань атомної енергетики міжнародної екологічної організації “Грінпіс”. “Атомна промисловість, а разом з нею і все людство потрапили в глухий кут, оскільки ніхто не знає, як можна було б протягом тривалого часу забезпечити надійне зберігання радіокативних відходів”, - наголосив Мюнхмайер. Експерт зауважив, що до тих пір, поки не буде розв”язано цю проблему, “Грінпіс” наполягатиме на відмові від використання атомної енергії.

До речі, цієї п’ятниці парламент Німеччини ухвалив закон про поступове відключення всіх атомних електростанцій на території ФРН. Україна ж, незважаючи на існуючу небезпеку, й надалі наполягає на розвитку атомної енергетики. На думку Тобіаса Мюнхмайера, заяви про те, що Україні не вистачає енергії є абсолютно безпідставними. Експерти “Грінпіс” дотримуються думки, що в Україні просто не вміють заощаджувати енергію. “Електроенергія в Україні розбазарюється більше ніж у будь-якій іншій європейській країні. Тому “Грінпіс” закликає інвестувати гроші в досконалення енергетичної системи, впровадження технологій, які б дозволяли раціональніше використовувати електроенергію”, - наглосив представник міжнародної екологічної організації “Грінпіс”.

Тобіас Мюнхмайер вважає, що західні енергетичні компанії повинні відмовитися від купівлі так званої “брудної” електроенергії в країнах Східної Європи, в тому числі й в Україні. Йдеться про електроенергію, що її виробляють атомні електростанції з недостанім рівнем безпеки. Справа в тому, що зацікавленість в російській та українській електроенергії свого часу продемонстрували такі німецькі концерни, як Е.ON та RWE. Експерт застеріг, що у випадку такого імпорту може сильно постраждати імідж цих компаній, оскільки суспільство на Заході може виступити з відповідним протестом.

Тим часом на Заході потенційний ринок для виробленої на атомних електростанціях у Східній Європі електроеенергії звужується. Так, Австрія неощадавно офіційно відмовилася купувати електроенергію в тих східноєвропейських країнах, де працюють атомні електростанції, у тому числі й в України. Дискусія про захист ринку від “брудної” електроенергії ведеться також і в Німеччині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG