Доступність посилання

ТОП новини

Візи для останньої країни-кандидата до ЄС скасовані, але інші бар’єри залишилсь


Візи для останньої країни-кандидата до ЄС скасовані, але інші бар’єри залишилсь

Прага, 14 грудня 2001 ― З першого січня 2002 року громадяни Румунії зможуть подорожувати країнами Європейського Союзу без віз. Але при цьому на шляху румунів у їхніх подорожах до ЄС постає більше перешкод, ніж у громадян інших кандидатських країн.

Одностайне рішення міністрів юстиції та внутрішніх справ країн ЄС, які входять до Шенгенської угоди, відкрило двері румунським громадянам для безвізових подорожей до 15 європейських країн, що входять до Шенгенської угоди. Ними є всі країни ЄС, за винятком Ірландії та Великої Британії, а також Норвегія та Ісландія, котрі не є членами ЄС, але на них поширюються Шенгенські угоди. Як коментує румунська преса, для румун це рішення є величезним здобутком, оскільки з першого січня нарешті закінчаться «принизливі» черги біля посольств західноєвропейських країн.

Проте далеко не всі румуни, які бажають поїхати до країн Шенгенської угоди зможуть це зробити безперешкодно. Впродовж багатьох років Румунія була як транзитною країною для нелегальних міґрантів, так і джерелом великої кількості нелегальних робітників у Західній Європі, що і було причиною, через яку країни ЄС не хотіли скасовувати візовий режим. Скасувати візи вони погодилися за умови, що румунська влада візьме на себе зобов’язання контролювати виїзд своїх громадян.

Так, за розпорядженням місцевої влади, румунські громадяни, які захочуть поїхати до ЄС, з першого січня повинні будуть довести власним прикордонникам, що вони мають щонайменше по сотні доларів на кожен день запланованої подорожі. Крім грошей, туристи мають показати свій зворотній квиток, а якщо вони подорожують автом, то мати міжнародне страхування на нього. 40% наслення Румунії живе за межею бідності, а для більшості, 100 доларів – це сума, яка дорівнює середній зарплатні, тому такі суворі фінансові вимоги для туристів можуть виявитися нездоланною перешкодою.

Але навіть із таким не дуже вдалим компромісом, румунські туристичні компанії очікують зростання свого бізнесу на 10-20%, при тому, що ціна закордонних поїздок скоротиться, адже платити за візи уже не потрібно.

Мешканці інших країн-кандидатів також мають довести свою фінансову спроможність подорожувати країнами ЄС, але чомусь для багатших чехів, угорців чи поляків, суми, які вони повинні пред’явити на кордоні, встановлені удвічі менші. Критики цього компромісного рішення між румунською владою та ЄС говорять, що у цій ситуації занадто багато відповідальності покладається на прикордонників, і що воно може призвести лише до збільшення корупції в країні, де це явище і так поширене.

Румунія стала останньою з країн-кандидатів на вступ до ЄС, для чиїх громадян було скасовано візи. Очікується, що наступною країною, якій ЄС пообіцяє безперешкодне пересування громадян, буде Росія, з якою Євросоюз зараз веде переговори про спільний економічний простір, що крім вільного персування людей передбачає також вільний рух товарів, послуг та капіталу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG