Доступність посилання

ТОП новини

Знову про комунальні платежі...


Знову про комунальні платежі...

Київ, 17 грудня 2001 - Як можна платити комунальні послуги, коли не отримуєш зарплату, а усі твої заощадження з’їла інфляція? Це актуальне питання протягом останніх років вирішують, як рядові споживачі, так і керівники держави. І от Верховна Рада України ухвалила закон Про реструктуризацію, тобто списання, боргів за комунальні платежі для малозабезпечених верств населення. З виконавчої гілки влади одразу надійшло застереження, що цей закон неможливо виконати і Президент держави його не підпише. Дійсно, хто має визначати, яка особа мало забезпечена, а яка багато. З іншого боку, вибачення боргів є поганим прикладом для тих хто платив.

Звичайно, від реструктуризації боргів за комунальні послуги їхня якість не покращиться. Адже, усім службам, які забезпечують будинки електроенергією, газом чи водою потрібні живі гроші.

Народний депутат з фракції Українського народного руху Михайло Ратушний не знає, де їх взяти однак переконаний, що проблему вирішувати потрібно:

“Комунальна заборгованість була значною мірою створена не по вині користувачів. Люди не отримували зарплат і пенсій. Депутати мали прореагувати. В переважній більшості ці гроші важко буде отримати. У людей кілька тисяч лежало на ощадкнижках. Люди просять хоч частково компенсувати. Ця заборгованість, як сніжний ком накочується. Як прореагує президент – це його проблема. Ми, як політики, повинні шукати кошти, щоб погасити цю заборгованість.”

Серед розробників закону про реструктуризацію боргів за комунальні платежі була Валентина Семенюк, фракція соціалістів:

“Ви подивіться, хто піднявся проти цього закону. Це посередники, які купують на атомних електростанціях електроенергію, і реалізують її населенню. Їм не вигідна ця реструктуризація. Я думаю, Верховна Рада подолає вето. Незабаром вибори. І праві, і ліві, і жирні не знатимуть, як пояснювати цю ситуацію”.

Ситуацію пояснює голова партії “Собор”, позафракційний Анатолій Матвієнко:

“Цей закон не зовсім справедливий по відношенню до того, хто платив. Давайте вирішувати цю проблему, а не роздягати людей до голого стану. Ми борги списали з багатьох комерційних структур, ми мільярди списали з сільського господарства. Сьогодні мова йде про меншу ціну. Хай це буде компенсація з тих книжок, які, як вклади, сьогодні не повертаються. Це не є популістське рішення і на нього потрібно йти”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG