Доступність посилання

ТОП новини

Загроза дальших терористичних атак


Загроза дальших терористичних атак

Прага, 18 грудня 2001 – Американські розвідувальні і правоохоронні інституції не виключають можливості дальших терористичних актів на території Сполучених Штатів, як, зрештою, і в інших західних країнах.

Федеральне бюро розслідувань США та інші правоохоронні органи пов’язують нинішню небезпеку нових терористичних атак із закінченням мусульманського свята рамадан і з початком християнського різдва, єврейської гануки і новорічних святкувань, хоча ФБР цим разом стрималося від офіційної перестороги і спеціальних приготувань. Не оголошено також конкретних термінів, місць найбільшої небезпеки або потенційних цілей можливих терористичних актів. Проте, на підставі зібраних даних, фахівці вважають, що прихильники Бін Лядена у законспірованих відділеннях терористичної організації Аль-Кайда в різних країнах світу, зокрема в мусульманських, готують дальші удари по західних країнах і особливо по Сполучених Штатах і їхніх представництвах за кордоном.

Представники ФБР і ЦРУ не виключають, що Бін Ляден приготував план нових атак на випадок його захоплення або смерті. Поки що невідомо, чи Бін Ляден залишається в гірському районі Тора-Бора на сході Афганістану, чи йому вдалося втекти до Пакистану. Однак, протягом останніх кількох днів тут захоплено близько сорока його помічників, тому деякі представники пентагону не виключають, що Бін Ляден залишається в оточенні в горах Тора-Бора.

У зв’язку з нинішньою пересторогою оглядачі знову цитують слова Бін Лядена на нещодавно показаній у телебаченні відеострічці, де він називає терористичні атаки в Нью-Йорку і Вашінгтоні «явним успіхом» і заявляє, що «аллах дасть більше перемог під час священного місяця рамадан». Під час рамадану, який закінчується якраз цими днями, орагнізація Аль-Кайда сама опинилася під бомбардуванням і нищівними ударами в Афганістані. Проте, як підкреслюють фахівці, терористична організація має своїх прихильників і представництва у різних країнах. Саме ці люди залишаються потенційними виконавцями можливих наступних терористичних актів. Згідно з останніми даними, представники терористичної організації Аль-Кайда нині намагаються здобути біохімічну та радіологічну зброю.

Інформаційне агентство Асошіейтед пресс у вівторок оприлюднило головну частину списку активістів Аль-Кайди, яких Сполучені Штати звинувачують в організації і здійснені терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні, а раніше у Найробі і Дар-ес-Салямі, де були підірвані будинки американських посольств, в Адені, де бомбою серйозно пошкоджено американський військовий корабель, та в інших місцях. Цей список, який очолює, зрозуміло, Осама Бін Ляден, агентство називає найчорнішим списком за всю історію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG