Доступність посилання

ТОП новини

Чи довго триватиме зростання української економіки?


Чи довго триватиме зростання української економіки?

Прага, 18 грудня 2001 року ― За попередніми даними, валовий внутрішній продукт в Україні цього року зріс на 8 з половиною відсотків ― приблизно удвічі більше ніж попереднього. Але не можна вірити лише цифрам, навіть якщо вони правдиві. Важливо, хто саме виграє від такого зростання. (Цей огляд грунтується на матеріалах німецького агентства Дойче прес агентур.)

Як і раніше в Україні ведуть перед так звані “димові” галузі ― металургійна і хімічна промисловість, кораблебудування та енергетика: зростання у цих галузях сягає 16-ти відсотків. Навіть сільське господарство, яке роками було доказом некомпетентності уряду, враховуючи те, що Україна має третину чорноземів світу, цього року також нарешті прокинулося. Торги пшеницею, свининою та соняшниковим насінням на аграрних біржах зросли у чотири рази.

Наповнюється навіть державна скарбниця. Ще кілька років тому понад три чверті операцій між великими українськими підприємствами були бартерними. Сьогодні ж 77 відсотків таких операцій складає готівка. Але, пояснюють фахівці, бізнесмени просто шукають інші шляхи як ховати доходи від податківців. За деякими підрахунками, приблизно половина української економіки й далі працює у тіні. А українські підприємці не менше ніж раніше полюбляють вкладати гроші у швейцарські банки.

Відносно консервативна фіскальна політика поруч із дешевизною бюджетних працівників дають змогу урядові звітувати про позитивне сальдо національного бюджету. Пенсії виплачуються переважно вчасно. Уряд дає субсидії і промисловим гігантам, що збереглися з радянських часів, таким як харківський завод імені Малишева і дніпропетровський Південмаш.

Але можливо це не триватиме довго. Напередодні виборів у Верховній Раді лунать заклики повернути громаданям заощадження, втрачені від гіперінфрляції на початку 90-их років, і підняти пенсії вище ніж рівень бідності. Президент Кучма стверджує, що це може призвести до банкрутства уряду. Але його опоненти кажуть, що і до того хитка пробізнесова більшість у парламенті розпадеться, якщо влада не почне ділитися грошима із громаданами. Коли ж Верховна Рада перестане функціонувати, або зміняться закони на підтримку експорту, то зростання економіки приниться за ніч, попереджають деякі оглядачі.

Закордонні інвестори тим часом вже оголосили свій вердикт у справі українського економічного буму. Попри високі темпи зростання, цього року іноземні капіталовкладення в Україну скоротилися на 10 відсотків. Це дуже погана вістка ще й з огляду на те, що Україна залучила у кілька разів менше іноземних інвестицій ніж сусідня Польща. При цьому далеко не всі гроші з-за кордону насправді мають іноземне походження. Найбільше в Україну вкладають Сполучені Штати, але інвестор номер два це Кіпр, ще одне популярне місце, де люблять тримати гроші пост-радянські магнати.

За оцінками закордонних експертів, більшість грошей в Україні заробляють дві-три тисячі осіб, які контролюють провідні підприємства чи державні органи, що за ними наглядають. Зарплата ж пересічного українця сягає не більше 50-ти доларів на місяць. Якщо ж гроші не потраплять до рук більшості людей, то ніхто не зможе підтримати зростання економіки у довготривалій перспективі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG