Доступність посилання

ТОП новини

Оглядачі у Сполучених Штатах вважають, що наступним етапом війни проти тероризму може стати іракський режим Саддама Хусейна


Оглядачі у Сполучених Штатах вважають, що наступним етапом війни проти тероризму може стати іракський режим Саддама Хусейна

Н’ю Йорк, 19 грудня 2001 - Останнім часом усе частіше законодавці у Конгресі та політичні діячі закликають покласти край пануванню іракського правителя Саддама Хусейна. Його режим - на чільному місці у складеному державним департаментом списку країн – спонсорів міжнародного тероризму. Як стверджують дипломати у Вашінгтоні, позбутися Хусейна бажають тепер і деякі мусульманські країни – члени антитерористичної коаліції, і вони радять вдатися до рішучих дій.

Високопоставлені працівники Білого дому й держдепартаменту, за повідомленням газети Нью-Йорк Таймс, вважають, що успіх воєнних операцій в Афганістані вплинув на настрої в регіоні Близького Сходу, і там деякі уряди схвалюють ідею примусового припинення карьєри диктатора Іраку. Раніше вони критикували подібні плани, побоюючись заворушень серед арабів, але тепер вважають, що уряди Єгипту, Саудівської Аравії, Йорданії та Сірії достатньо міцні, щоб стримати вияви незадоволення на арабскій вулиці. “Та й чи багато народу плакатиме за Саддамом”, - сказав Патрікові Тайлеру, дипломатичнму оглядачу Нью-Йорк Таймс, один впливовий близькосхідний дипломат, який, щоправда, не дозволив подавати свого прізвища.

Туреччина пропонує надати Сполученим Штатам свої військові бази, якщо Білий дім вирішить воювати з Саддамом Хусейном.

На плани адміністрації президента Джорджа Буша, як повідомляють, істотно впливають повідомлення про розробку Іраком хімічної та біологічної зброї, і те, що Хусейн далі прагне придбати ядерну зброю, попри те, що іраксську таємну програму виготовлення ядерної зброї було знищено після війни 1991-го року у Перській затоці. Президент Буш сказав, що Хусейн “на собі відчує” наслідки, якщо він не допустить повернення інспекторів ООН на територію Іраку. Коли ж президента запитали, чи це означає, що після Афганістану прийде черга Іраку, Буш відповів: “Я не маю наміру підказувати ворогові, що буде далі. Вони лише повинні усвідомлювати, що... Америка напоготові”. Державний секретар Колін Пауелл відверто заявив, що повалення режиму Хусейна відповідає політиці Сполучених Штатів і, цитуючи його телевізійне інтерв’ю, “ми постійно переглядаємо наші ідеї, плани та концепції” у цьому напрямку. Пауел також повідомив, що на минулому тижні до північних районів Іраку було відряджено комісію держдепартаменту на чолі з Райєном Крокером, заступником держсекретаря, з метою зважити можливості створення збройної опозиції всередині Іраку. На початку грудня лідери Конгресу, звертаючись до президента Буша, заявили, цитую: “Доки Саддам Хусейн залишається при владі, він намагатиметься придбати зброю масового знищення і засоби доставки. Ми не маємо жодного сумніву, що цю зброю призначено для використання проти Сполучених Штатів та їх союзників. Тому ми вважаємо, щи ми мусимо виступити проти Саддама, і чим скоріше, тим краще”, - вважають законодавці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG