Доступність посилання

ТОП новини

Перехідний уряд Афганістану


Перехідний уряд Афганістану

Прага, 19 грудня 2001 – Найближчої суботи у Кабулі приступить до виконання своїх обов’язків тимчасовий уряд Афганістану, який мав би очолювати країну протягом найближчого пів року. Організація Об’єднаних Націй зайнялася терміновою доставою канцелярського устаткування для нових міністрів, а прем’єр-міністр Італії Берлусконі пообіцяв допомогу в побудові й устаткуванні незалежної телевізійної і радіостанції.

Поки що нема навіть приблизних оцінок – скільки коштуватиме західним країнам відбудова Афганістану, знищеного радянською окупацією, громадянською війною, правлінням талібану і внаслідок останньої антитерористичної операції. У січні наступного року, тобто через кілька тижнів у Токіо відбудеться конференція представників країн-донорів, які мали б приблизно визначити фінансові потреби на гуманітарну допомогу та економічну відбудову Афганістану протягом найближчих п’яти років. Фахівці вважають, що розміри допомоги залежатимуть, звичайно, від щедрості донорів і можуть становити від 6-ти і до 25-ти мільярдів доларів.

Тим часом ООН взяла на себе перші видатки на найнагальніші потреби нового перехідного уряду. Призначено 20 мільйонів доларів для ремонту і устаткування приміщень для міністрів, на закупівлю столів, телефонних апаратів, компюторів, на зарплату технікам та інструкторам, а також помічникам міністрів. Кожен із 30-ти міністрів має право найняти до десяти чиновників міністерства. Зарплати цим людям із фондів ООН не повинні перевищувати 150-ти доларів на місяць, що для Афганістану становить поважну суму. Представниця Програми розвитку ООН заявила, що режим талібан викрав усі державні кошти і не залишив після себе жодних столів або письмових приладь. Тому так звана група підтримки терміново завозить із Копенгагена до Кабула передусім канцелярську техніку і приляддя.

Дальші видатки ООН і міжнародних допомогових організацій будуть призначені на ті ж потреби членів нового афганського парламенту «лоя їрґа», які приступлять до своїх обов’язків через пів року. Тут передбачено службові автомобілі та інші аксцесуари державних діячів. Передбачено також утримувати в Кабулі представництва міжнародних гуманітарних організацій, інструкторів, учителів, а також фінансових фахівців, які мали б запобігти розкраданню міжнародної допомоги. До суботи до афганської столиці мали би прибути перші підрозділи міжнародних миротворчих військ, проти чого до останнього часу виступали лідери Північного альянсу, які претендують на домінуючу роль у виконанні влади. Першими до Кабула прибувають 200 британських морських піхотинців. На загал Великобританія надішле 1500 своїх миротворців. Найближчим часом ООН планує розмістити тут до 5-ти тисяч військовослужбовців.

Слід додати, що серед охочих допомогти Афгаістанові виступив також італійський прем’єр Берлусконі – власник найбільшої в Італії приватної телемережі, який пообіцяв допомогу в устаткуванні незалежної теле- і радіостанції для підтримки демократії у цій країні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG