Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі в штаб-квартирі Міжнародної Федерації журналістів за участі Європарламенту та Єврокомісії відбулася Міжанродна конференція про роль журналістики в розбудові демократії


У Брюсселі в штаб-квартирі Міжнародної Федерації журналістів за участі Європарламенту та Єврокомісії відбулася Міжанродна конференція про роль журналістики в розбудові демократії

Брюссель, 18 грудня 2001 – Відкриваючи конференцію під назвою «Місце журналістики в дотриманні прав людини та розбудові демократії», генеральний секретар Міжнародної Федерації журналістів Ейден Вайт наголосив, що незалежна вільна журналістика завжди була віддзеркаленням стану демократії в тій чи тій країні. Ба більше, міжнародні журналісти – не просто журналісти й оглядачі чи коментатори, а журналісти-розслідувачі, журналісти-репортери, теле, фото, газетні, радіорепортери були і залишаються тим містком, через який доходить інформація до відома громадян про те, що відбувається в тій чи тій країні. Про спрут коломбійських наркоділків світ довідався від репортерів, про порушення прав людини в Чечні та в Інгушетії демократичний світ дізнався не від західних дипломатів у Росії, але від російських і закордонних журналістів-репортерів.

Нерідко репортажі цих журналістів з Чечні чи інших гарячих точок коштували їм найдорожчого – життя. В цьому контексті не можна не згадати нещодавно загиблих журналістві в Афганістані,-вів далі Ейден Вайт. Але про трагічне мова йтиме дещо пізніше,-зауважив генсек Міжнародної Федерації журналістів, і перейшов до урочистого вручення за видатну журналістську діяльність премій «Наталі-прайз». Лавреатами премій стали бельгійський журналіст Ромейн Губерт з газети Соар за його репортажі про порушення людських прав у Чечні й журналіст з Конго Камау Нгото – він інформував про тоталітаризм в африканських країнах. Під час конференції чимало йшлося про те, що воєнні репортери не достатньо натреновані для виживання в зонах конфліктів, зокрема, цій темі присвятила виступ відома тележурналістка СіЕнЕн Патрішія Келлі.

Гарячі дискусії почалися довкола того, чи повинні воєнні журналісти, а також політичні чи журналісти-розслідувачі мати дозвіл на отримання вогнепальної зброї для своєї самооборони. Керівник міжнародної організації Фрідом форум Джон Овен зазначив, що в Україні дозволено журналістам легально придбати зброю, і це гострий сигнал того, що журналістика в Україні під загрозою. Однак, на думку того ж Джона Овена, дозвіл на зброю не ґарантуватиме безпеку журналістам. Безпеку українським журналістам повинна ґарантувати їх влада. Генеральний секретар Міжнародної Федерації журналістів Ейден Вайт також переконаний, що головною зброєю журналістів є диктофон, їх репортажі, статті й замітки.

У рапорті, представленому міжнародною Федерацією журналістів, вказано, що цього року загинуло в світі 68 представників ЗМІ. Серед українських згадують двох донецьких журналістів – Ігоря Александрова і Олега Бреуса. Всього в архівах Міжнародної Федерації журналістів міститься 23 досьє вбитих українських журналістах. Говорячи про стан журналістики в Україні, генеральний секретар Міжнародної Федерації журналістів Ейден Вайт зазначив, що «ми не забуваємо ані справи Гонгадзе, ані інших справ, і будемо домагатися від українських посадовців та світової громадськості подальшого їх розслідування».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG