Доступність посилання

ТОП новини

Протистояння у Василькові триває


Протистояння у Василькові триває

Київ, 19 грудня 2001 - Сьогодні минає одинадцятий день відтоді, як дев’ятеро жителів Василькова, що на Київщині, оголосили безстрокове голодування. У центрі Василькова голодувальники встановили намети. Таким чином васильківці чинять відчайдушний опір свавіллю Голови Київської облдержадміністрації Анатолія Засухи. Учасники акції прагнуть звільнення Засухи із посади. Вони також домагаються звільнення із в’язниці правозахисників Леоніда Ковальчука та Валерія Поповича.

Спробуймо заглибитися у суть проблеми і, можливо, знайти відповідь на сакраментальне запитання - як розірвати зачароване васильківське коло.

Ситуація із місцевим самоврядуванням у Василькові зовсім не є прецедентною. Недалекі часи, коли подібна проблема існувала у Миргороді, Одесі, Ялті та ще деяких містах й містечках України. І доки місцеві адміністрації грубо порушуватимуть Конституцію та закон України “Про місцеве самоврядування”, схожі випадки траплятимуться повсюдно. Відрізнятимуться вони хіба що силою протистояння доведених до відчаю громадян. Як це не дивно звучить на перший погляд, але конфлікт у Василькові повинен владнатися виключно єдиним способом – жорстким дотриманням Конституції та самоврядного законодавства. Досконаліших законів, як і інших шляхів подолання проблемної ситуації, годі й придумати. Таку думку висловив у розмові зі мною народний депутат, член, до речі профільного парламентського комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Юрій Ключковський. У цьому випадку, сказав він, місцева адміністрація із самого початку обстоює неправильну позицію щодо розуміння ролі й місця міського голови у системі самоврядування. Щоб розірвати васильківське коло потрібно, на думку депутата, провести вибори мера міста і дати васильківцям можливість обрати місцеве самоврядування таке, яке вони самі хочуть. Без жодного втручання з боку облдержадміністрації, що, до речі, заборонено законом. Юрій Ключковський висловив і таку думку з приводу місцевого самоврядування в Україні.

КЛЮЧКОВСЬКИЙ: З моєї точки зору сьогодні Україна просто не потребує регіонального самоврядування з огляду на стан державності, на розвиток і суспільства, і політики, і навіть загальнонаціонального ринку, до речі. Сьогодні запровадження регіонального самоврядування, тобто самоврядування у межах областей, сприятиме розростанню місцевих монополістів, які контролюватимуть місцеві ринки. І тільки з таких монопольних позицій вони виходитимуть на загальний ринок. Це призведе до занепаду економіки, до формування монополістичної економіки. І тому я вважаю, що сьогодні потрібно забезпечити права і розвиток місцевого самоврядування на рівні міста, села, селища і проведення державної політики у регіонах.

КОР.: Це говорив депутат Юрій Ключковський. Колишній мер Києва Іван Салій васильківську ситуацію вважає ганебною. В Україні до більшості губернаторів населення втратило довіру через їхній стиль роботи - наголосив пан Салій. Звідси і жорстке протистояння. Губернатори , будучи нелегітимно обраними, постійно силкуються опікуватися , скажімо, комунальною власністю міст і містечок. Аналогічно, як і пан Ключковський, Іван Салій бачить вихід у тім,щоб всенародно обирати губернаторів. При цьому нехай вони слугують і державі, і Президентові, який після виборів призначатиме голів облдержадміністрацій. Адже нехтування думкою громадян, зокрема, васильківців, для політиків і державних діячів – це неприпустимо – переконаний пан Салій.

САЛІЙ: До речі, мер Києва обирається населенням, голови і депутати районних держадміністрацій також обираються громадянами, а потім їх призначає Президент. І тоді він впевнений,що тут немає кадрових помилок. А так діє суб’єктивний фактор підбору цих людей і вони відповідно слугують інколи не інтересам своєї території і населенню, а тим людям, які сприяли їхньому призначенню і тим блокам, які це робили.

КОР.: Це була думка депутата Івана Салія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG