Доступність посилання

ТОП новини

Литвина і Бакая звинувачено у привласненні патентів


Литвина і Бакая звинувачено у привласненні патентів

Київ, 19 грудня 2001 - Керівник депутатського об’єднання “Антимафія” Григорій Омельченко та народні депутати - Віктор Шишкін і Анатолій Єрмак звинуватили главу президентської адміністрації Володимира Литвина, екс-керівника НАК “Нафтогаз України” Ігоря Бакая та низку посадовців у привласненні державної інтелектуальної власності на кількасот мільйонів гривень. Ці особи, як стверджують народні депутати, влаштували бізнес на незаконному продажу державі технічних ноу-гау для нафтогазової галузі.

Григорій Омельченко стверджує, що у 98-му році Володимир Литвин, Ігор Бакай та ще кілька членів уряду незаконно приватизували 88 патентів на винаходи, зроблені ще за часів Радянського Союзу науково-дослідним Інститутом природного газу у Харкові. За його словами, усіма правами на цю інтелектуальну власність володіла держава, яка передала її до Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”. Утім, посадовці, серед яких - Ігор Бакай та Володимир Литвин, три роки тому створили комерційну структуру, якій “Нафтогаз України” безкоштовно передав усі патенти на винаходи. Як твердить Омельченко, частка у цій структурі глави президентської адміністрації складала 26 відсотків. Бакай, Литвин та компанія, безкоштовно отримавши від держави перші 18 патентів, за словами керівника депутатського об’єднання “Антимафія”, упродовж кількох тижнів вже продали їх державі. Григорій Омельченко заявив: “ Один із патентів, який був оцінений експертами у 32 мільйони гривень, то державі ці фізичні посадові особи продали назад за суму понад 180 мільйонів гривень”.

Григорій Омельченко також каже, що рік тому він та його колеги вже зверталися до податкової адміністрації та Генеральної прокуратури з приводу незаконного привласнення Бакаєм та Литвином державної інтелектуальної власності, але жодної відповіді не отримали. Заступник голови державного департаменту інтелектуальної власності Володимир Жаров заявив, що його відомству не відомі факти привласнення Литвином та Бакаєм патентів. Він заявив: “Ні, нам така ситуація невідома. У нас є реєстр патентів. І там сказано, хто є власником цих патентів. Хто хоче ознайомитись з нашим реєстром, ми можемо надати таку можливість”.

Почути від Ігоря Бакая його коментарі щодо звинувачень Омельченка, Єрмака та Шишкіна, на жаль, не вдалося. Очевидно, екс керівник “Нафтогазу України” знову вирушив на африканське сафарі. Мовчить і Володимир Литвин. Замість нього відповідь недоброзичливцям глави своєї адміністрації дав сам президент Кучма. Він заявив: “дай Боже, мені в команду 10 таких Литвинів, я б горя не знав і 100 інших не брав”. Коментуючи ж перспективи участі Володимира Михайловича у парламентській передвиборчій кампанії на чолі блоку “За єдину Україну!”, Леонід Кучма додав: “ Він – талановита людина. Але треба ж, щоб у нас парламент з’явився український кінець-кінцем. Так треба віддавати на вибори в парламент кращих”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG