Доступність посилання

ТОП новини

В останній день 2001 року закінчується термін подачі документів на отримання компенсації від Німеччини


В останній день 2001 року закінчується термін подачі документів на отримання компенсації від Німеччини

Київ, 19 грудня 2001 - Ця інформація стосується майже 600 тисяч громадян України – колишніх жертв нацизму. Українська сторона запевняє, що усі, хто має право на “німецькі гроші”, знає про це. Чи так це? Чи знову може спалахнути скандал навколо жертв нацизму, як це було із “Градобанком” декілька років тому?

Жертви нацизму (яким уже за 75-80 років) – особлива категорія людей. Безправність, наче тінь, переслідує їхнє життя. Примусові роботи у Німеччині та фільтраційні табори Радянського Союзу – символи того безправ’я. І з ними начебто усе зрозуміло: визнано, засуджено. А от щодо новітньої історії...

Перша спроба Німеччини (ще на початку 90-х) виплатити компенсації жертвам нацистських переслідувань увінчалася показовим для сучасної України скандалом. Гроші осіли у кишенях можновладців. “Градобанк” збанкрутував. Його шеф перебуває під слідством у Німеччині. А потерпілих (жертв тепер не лише нацизму) “розіграють” у передвиборчій боротьбі опоненти ПРП.

Тепер Німеччина хоче остаточно поставити крапку (хоча б матеріальну) у принизливій історії із працівниками зі Сходу. Останні мають претензії до Закону, ухваленого Бундестагом, який передбачає двоетапну процедуру виплат компенсацій. Через це та через обов’язкову умову (письмово відмовитися від подальших претензій до Німеччини) дехто з тих, хто має право на отримання грошей, відмовляються від них.

Викликає занепокоєння і нещодавня заява голови Міжнародної пошукової служби Червоного Хреста Чарльза Бідермана. У ній ідеться про те, що партнерські організації німецького фонду “Пам’ять. Відповідальність і майбутнє” зі Східної Європи відверто не поспішають опрацьовувати подання колишніх жертв нацизму. Представник Червоного Хреста зазначив, що найгірше з усіх виглядає Україна. Український урядовий фонд “Взаєморозуміння та примирення” надав інформацію лише про 5 тисяч 700 осіб. А щомісяця фонд здатен опрацьовувати лише 2 з половиною тисячі подань. Заявив Чарльз Бідерман.

Все це вкрай дивує, оскільки фонд “ВіП” існує не перший рік і весь цей час його основною функцією був збір даних про колишніх жертв нацизму в Україні. До того ж, нічого подібного про неспроможність української партнерської організації німецька сторона раніше не казала. І навпаки, коли Київ відвідував голова федерального фонду Німеччини Міхаель Янсен, він висловлював задоволення від співпраці з українською стороною, її готовністю до оперативного надання грошових компенсацій від Німецького уряду та промисловості.

31 грудня 2001 року останній день, коли жертви нацизму можуть подати документи. Тобто скористатися своїм правом на отримання матеріальних компенсацій. Якщо, звичайно, процес буде контрольованим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG