Доступність посилання

ТОП новини

Хто розігруватиме в Криму російську карту?


Хто розігруватиме в Криму російську карту?

Симферополь, 19 грудня 2001 - Попри те, що так звану “російську ідею” було дискредитовано в Криму ще в середині 90 років, коли сумновідомий “блок “Росія” розвалився на десяток складових, спроби розіграти “російську карту” в кримській автономії не припиняються. І зараз тут заявили про себе, як про захисників російського населення півострова, щонайменше пів десятка політичних партій і блоків, які збираються брати участь у виборах.

Найголосніше про захист прав та інтересів етнічних росіян і російськомовних мешканців Криму заявляє лідер кримських комуністів, голова Верховної Ради автономії Леонід Грач, який має намір балотуватися і до українського, і до кримського парламентів. Головний кримський комуніст щойно повернувся з Москви, де намагався сподобатися президенту Володимиру Путіну й іншим представникам російської еліти. Втім, як вважають місцеві спостерігачі, Леонід Грач націлився не тільки на парламентські вибори, він уже зараз готується до майбутніх президентських.

Російську мовну тематику у кримських комуністів відпрацьовує давній соратник Грача, віце-прем’єр місцевого уряду, голова Ради сприяння розвиткові російської мови і культури при голові ВР Криму Володимир Казарін, який тему захисту російської мови експлуатує з початку 90-х, коли він очолював прокомуністичне Товариство російської культури.

Але найбільше дивідендів комуністи збираються отримати на використанні ідеї побудови транспортного переходу через Керченську протоку – з українського Криму на російську Кубань. І хоча фахівці кажуть, що це не тільки дуже дорого і невигідно, це – просто малореально з інженерної точки зору, тим не менш, Леонід Грач веде активні переговори з цього приводу з популярним у Криму московським мером Юрієм Лужковим і розраховує на його підтримку під час виборів. Уже зараз деякі засоби масової інформації пишуть про те, що російський капітал, інтереси якого лобіює кримський спікер, ставить саме на Леоніда Грача.

Певною підтримкою саме московського капіталу користуються колишні уламки пріснопам’ятного блоку “Росія”. З десяток проросійських організацій автономії об’єдналися під прапором “Русского двіженія України” у так званий “Русскій блок Крима”. Географічно вони гуртуються в Російському культурному центрі, збудованому на кошти московської влади. І зараз цей центр фінансується Юрієм Лужковим та близькими до нього структурами. Окремо на лужковські гроші в Криму діє Фонд “Москва-Крим”, який теж має значний вплив на проросійські організації автономії.

Втім, одна з таких організацій – “Русская община Крима “Отєчество” – не увійшла до “Русского блока Крима”. Її вплив на проросійськи налаштованого кримського виборця намагається використати блок Юлії Тимошенко. Кілька тижнів тому регіональна організація партії “Батьківщина” РОК “Отєчество” уклали передвиборчий союз. Ще одна – суто кримська партія “Союз” теж збирається самостійно боротися за голоси кримчан, піднявии як гасло ідею об’єднання України, Росії і Білорусі в союзну державу.

Намагаються грати на етнічних почуттях росіян Криму і народні демократи. Наприкінці минулого тижня лідер кримської організації НДП Сергій Куницин виступив із пропозицією оголосити наступний рік “Роком російських регіонів у Криму”, чим викликав різкі коментарі свого давнього опонента Леоніда Грача.

Зрештою, боротьба за голоси етнічних росіян, яких у Криму – майже дві третини з усіх виборців – цілком зрозуміла річ. Однак, супроводжується вона сплеском відверто ксенофобних публікацій на шпальтах місцевої преси, ангажованої тими чи іншими політичними силами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG