Доступність посилання

ТОП новини

Утримавши провідні позиції після приватизації початком 90-х років, Угорські енергосистеми вдалися до вкладання івестицій за кордоном, у тому числі в Україні


Утримавши провідні позиції після приватизації початком 90-х років, Угорські енергосистеми вдалися до вкладання івестицій за кордоном, у тому числі в Україні

Будапешт, 20 грудня 2001 – Угорські енергосистеми «Омодьор вілломош мювек» (MVM) відносяться до так званих природніх монополій, оскільки на ринку їм не знайшлося рівних конкурентів у процесі національної приватизації. Тому це підприємство не тільки змогло зберегти колишні потужності, а й наростило їх. В одній з передач Україна і світ вже йшлося про інвестиційний проект MVM та акціонерного товариства Сістем консалтінг на будівництво газотурбінної електростанції в закарпатському місті Мукачево. Нині, як повідомив представник цих фірм Ласло Каполі, пунктом вкладення інвестиційних коштів стане ще й районний центр Берегово, позаяк тут, на думку угорських інженерів, безпечніше можна постачати майбутню електростанцію газом. Йдеться про близькість району до Угорщини, а також зменшення ймовірності розкрадання цього палива, що часто стається, наприклад, східніше уздовж траси трансконтинентальних газопроводів.

Вигідне розташування Берегова, переконані експерти Угорських енергосистем, дозволить розмістити новий об’єкт у безпосередній близькості від енергомережі Мір і з’єднувальної ланки румунської енергосистеми Русі орівал потужністю 400 кіловольт. Проектувальники планують разом з будівельниками звести у Берегові електростанцію комбінованого циклу на 236 мегават. Термін введення об’єкта в експлуатацію визначено на кінець 2004 року. Прикметно, що в рамках інвестиції будуть використовуватися російські механізми і техніка, а також технологічне обладнання на суму 61 мільйон доларів у рахунок погашення державного боргу Російської федерації Угорщині.

Постає логічне запитання: для чого потрібно будувати станцію? Одна з імовірних відповідей така – угорські інвестори сподіваються таким чином збільшити імпорт та експорт енергоносіїв. Щоправда, на заваді таким планам стоїть угорське законодавство, яке суворо регулює постачання електроенергії за кордон. Отже, зведення електростанції за межами країни – на зразок береговської чи мукачівської – в деякій мірі полегшує цю проблему. Слід додати, що на кошти Угорських енергосистем будуватимуться об’єкти в Словаччині, а також у Хорватії. Якщо вірно те, що зароблені кошти компанії повинні працювати, а не лежати мертвим вантажем, то очевидно, немає нічого злого втому, коли інвестиції працюватимуть і назакордонного споживача в тому числі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG