Доступність посилання

ТОП новини

Передбачення в політиці і в суспільстві…


Передбачення в політиці і в суспільстві…

Прага, 20 грудня 2001 – Перші теорії передбачення виникли чи не раніше нинішнього людства. Бо вже з перших сторінок Біблії та інших стародавніх релігійних текстів ми почерпуємо багато довготривалих прогнозів. Сьогодні прогностика – це цілий комплекс дисциплін і наукових теорій. Існує тисячі й десятки тисяч різних міжнародних, державних, приватних фірм, інституцій, котрі розробляють масу різних прогнозів, у тому числі й глобальних, політичних, регіональних. Але далеко не завжди ці наукові прогнози підтверджуються. Ми вже нічого не кажемо про достовірність передбачень різних оракулів від Нострадамуса і до Глоби….

Можливо й мають рацію різні пророки й прогнозисти щодо України. Ми собі навіть уявляємо такий, резюмований, футурологічний портрет новітньої Сарматії для якої, як вважав Нострадамус, час процвітання прийде з початком ери Водолія, яка, до речі, нині розпочинається і, як всяка космічна ера, триватиме 2 тисячі років…Для тих, хто хоче знати про найближчі події, варто ознайомитися з прогнозами західних прогнозистів, яким з боку видніше. Так, політологи американські, шведські та інші вважають, що з труднощами але до влади в Україні у найближчі роки прийде молодша і більш практична ґенерація політиків, що сприятиме реформам. Олігархи втрачатимуть свої позиції, бо виявилися недалекоглядними і «загребущими» і нині вже почали сваритися між собою…Хоча народ буде відчувати зміни на краще у найближчі роки не так явно, як падіння у яму злиднів за минуле десятиріччя незалежності України і багато залежатиме від його волевиявлення. У зовнішній політиці спостерігатиметься прагматичне зближення Києва з ЄС, хоча його всіляко гальмуватиме, ревнива щодо цього українського вектору, Росія… Там прогнози щодо своїх сусідів переважно чорні і закінчуються вони на кшталт: «вам без Москви немає ніяких шансів»…Леонід Кучма, також, після візиту до Кремля, сказав, що при його правлінні Україна не має шансів на членство в ЄС, хоча асоційованим членом може стати, а це вже якийсь реальний крок до об’єднаної Європи.

А в глобальному світі Україна мусить рахуватися з шаленим інформаційним розвитком, зростанням ролі Інтернету, із намаганнями злочинних кланів прибрати до рук слабкі і нестабільні держави, розповзанням по світу новітніх озброєнь і загрозами з боку терористів. Так, що й тут державна слабкість, орієнтація на нестійких партнерів ні до чого доброго Україну не приведе.

А взагалі, намагання пророкувати, передбачувати, прогнозувати – у чомусь направлені на вивищення багатьох таких віщунів, котрі так і хочуть бути у світлі чуда власного прогнозу чи пророцтва. І не забуваймо слів Бога до синів своїх: «не чуда чекаю від вас, а праці». Може у цьому одна з головних істин, котрі спрямовують нас у майбутнє. Бо вперта праця руйнує будь-які, навіть - найпесимістичніші прогнози.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG