Доступність посилання

ТОП новини

Економічні новини


Економічні новини

Парламентський комiтет з питань соцiальної полiтики i працi рекомендував Верховнiй Радi схвалити у другому читаннi нову редакцiю проекту закону про використання в Українi iноземної робочої сили. Документ забезпечує прiоритетне право громадян України обіймати вакантнi посади на нацiональному ринку працi. Iноземнi працiвники можуть працювати на територiї України за умови отримання дозволу державної служби зайнятостi.

Кредитну угоду з проекту "Фонд соцiальних iнвестицiй" пiдписали у Вашингтонi директор Свiтового банку по Українi i Бiлорусi Лука Барбоне i український посол у США Костянтин Грищенко. Рада директорiв Свiтового банку затвердила кредит у розмiрi понад 50 мільйонів доларів у створюваний Фонд соцiальних iнвестицiй. Проект спрямований на полiпшення умов життя найнезахищенiших верств населення, розвиток мiсцевих общин, а також сприяння формуванню нової системи соцiального захисту в Українi. Проектом також передбачена можливiсть будiвництва дорiг, систем водопостачання i каналiзацiї, електричних мереж.

Адмiнiстрацiя Севастополя може порушити питання про орендну плату за розмiщення вiйськових баз Чорноморського флоту Росiйської Федерацiї. ЧФ має в Севастополi 517 стоянок, що за наявностi трьох сотень кораблiв є "нонсенсом", вважає глава Севастопольської мiськадмiнiстрацiї Леонiд Жунько. Скрiзь, де розташованi вiйськовi бази, оренда флотом територiї мiста є основною статтею міського бюджету. У Севастополi ж цього не вiдбувається.

З 1 сiчня наступного року трудовi пенсiї збiльшуються в середньому на 10%. Таку постанову на виконання доручення Президента Леонiда Кучми схвалив Кабiнет Мiнiстрiв. Мiнiмальний розмiр пенсiї з наступного року становитиме 43 грн., максимальний - 129 грн. З 2002 року мiнiмальна виплата (пенсiя + цiльова грошова допомога) встановлюється на рiвнi 79 грн.

Сполучені Штати запровадили проти України торговельні санкції. Пом’якшити ситуацію намагається уряд - Кабінет мiнiстрiв веде переговори зі США про поетапне запровадження санкцiй на iмпорт металу та iншої продукцiї вiтчизняного виробництва. Збитки вітчизняних підприємств пiсля запровадження США торговельних санкцій у вiдповiдь на виробництво пiратських аудiодискiв та iншої контрафактної продукцiї оцінюються щонайменше у 400 млн. доларів на рік. Українська сторона домагається, щоб з початку 2002 року санкцiї запроваджувалися не в повному обсязi, а "торкнулися тiльки п'ятої частини наших iнтересiв у США". Прем'єр Анатолій Кінах упевнений, що на наступнiй сесiї парламент повернеться до розгляду законопроекту про лазернi диски, ухвалення якого вимагають США. На думку народного депутата, екс-міністра економіки Віктора Суслова, неприйняття Верховною Радою закону про боротьбу з аудiопiратством "свiдчить про велику роботу, пророблену представниками тiньової економiки, зацiкавленими у виробництвi CD".

Голова Верховної Ради Iван Плющ сказав, що з санкцій не варто “робити трагедiю".

Іван Плющ висловив здивування, чому США "не помiчають" пiратства у жоднiй iншiй країнi. "Я не вiрю, що ми є найбiльшими пiратами", підкреслив спікер.

Найбільшим боргом депутатів спікер Іван Плющ назвав неухвалення податкового кодексу, загальну частину якого депутати так і не підтримали минулого тижня – вже у третьому читанні. Це означає, що подальша доля документа стане відомою лише наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG