Доступність посилання

ТОП новини

Як посварилися Євген Кирилович з Леонідом Васильовичем


Як посварилися Євген Кирилович з Леонідом Васильовичем

Київ, 24 грудня 2001 - В Україні набуває розголосу скандал, пов’язаний з незаконною торгівлею зброєю. У пресі з’явилися повідомлення про причетність до цього колишніх голів Служби безпеки України Євгена Марчука і Леоніда Деркача. Розібратися, хто чим торгував збирається і Верховна Рада України. Депутати планують створити чергову слідчу комісію з вивчення участі посадових осіб України в незаконному продажу зброї.

У Верховні й Раді першим порушив питання незаконної торгівлі зброєю Тарас Чорновіл. Він звернувся до спікера парламенту з пропозицією створити слідчу комісію, яка мала б звернути увагу на причетність до продажу зборі нинішнього голови СНДУ Євгена Марчука. Наступного дня інший депутат Григорій Омельченко оголосив запит до Генерального прокурора з проханням розібратися, хто ж незаконно торгував зброєю. Крім Євгена Марчука він назвав ще й колишнього голову СБУ Леоніда Деркача і його сина Андрія.

Отже, поступово вимальовується конфлікт між двома генералами, колишніми головами СБУ Євгеном Марчуком і Леонідом Деркачем. Що вони не поділили я запитав у соратника Григорія Омельченко по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю Анатолія Єрмака:

“Я вважаю, що два генерали і майор СБУ “малий Деркач” – Андрій мають висловити претензії і зауваження, а правоохоронні органи перевірять ці матеріали. Але диму без вогню не буває”.

Про вогонь, який спричинив дим розповідає голова парламентського комітету з питань боротьби з корупцією і організованою злочинністю Юрій Кармазин:

“У цій ситуації треба відрізняти питання, пов’язані з державним продажем зброї. Ці структури в багатьох випадках виходили на СБУ.

Усі кампанії Андрія Деркача проти Євгена Марчука пов’язані з позицією голови РНБОУ щодо незаконного створення “Укрнафтопродукту” та тих прибутків, які втратила держава. З власності держави виведена мільярдна власність. Три нафтопідприємства: “Київ нафтопродукт”, “Крим нафтопродукт” і “Ексім нафтопродукт”. Їх вартість близько 1 мільярда доларів.

Мені відомо, що зараз Андрій Деркач затягнув у пастку дочку Нурсултана Назарбаєва і через неї вийшов на деякі структури “Казах оіл”.

Тому я вважаю, що організоване злочинне угрупування, в яке входять і народні депутати, бореться з тими, хто їх виводить на чисту воду”.

Прокоментувати ситуацію я попросив колишнього секретаря Ради Національної безпеки і оборони України

Володимира Горбуліна:

“Тут виник чисто політичний скандал. Яке у нього підґрунтя, я не можу вам сказати. Я вважаю, Євгену Марчуку треба покласти документи які все прояснять.

Коли дивитися правді в очі, то дійсно були деякі помилки, але вони були виправлені, і Україна вийшла з честю з дуже не легкого становища.

Але якщо у них діалог не відбувається, треба представити документи. Бо саме неприємне, що падає тінь на державу”.

Відповідає це дійсності чи ні, мають з’ясувати компетентні органи. І бажано – українські, а не зарубіжні. Тоді і не з’являтимуться повідомлення, що Україна, начеб то допомогала зброєю талібам та іншим терористичним організаціям у Афганістані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG