Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Шишкін: “Я вважаю, що вище керівництво України мало відношення до незаконної торгівлі зброєю”


Віктор Шишкін: “Я вважаю, що вище керівництво України мало відношення до незаконної торгівлі зброєю”

Одеса, 25 грудня 2001 - І ось новий скандал спалахнув в Україні. Цього разу мова йде про можливу причетність посадових осіб держави до незаконного продажу української зброї.

На цю тему бесіда з народним депутатом України Віктором Шишкіним.

Ігор Столяров: Народний депутат України Тарас Чорновіл порушив перед Головою Верховної Ради питання про необхідність створення спеціальної парламентської комісії з метою вивчення інформації про можливий незаконний продаж української зброї. Ви підтримуєте таку ідею?

Віктор Шишкін:Я вважаю, що ініціатива Тараса Чорновіла має бути реалізованою. Він правильно порушив це питання.

Члени комісії у справі вбивства журналіста Гонгадзе на цей час вирішили не ініціювати такі кроки, бо всі чомусь вважають нас організаторами опозиційного руху. Добре, що з такою пропозицією виступила так би мовити незалежна людина.

У мене немає жодного сумніву у необхідності створення такої спеціальної парламентської комісії. Ті плівки, які передав нам майор Мельниченко, в тому числі які стосуються торгівлі зброєю, підтверджують таку необхідність. Відомо ж, що безпосередньо Леонід Кучма давав вказівки Литвину мати постійний контакт з Президентом холдингу “Синтез” Олександром Жуковим.

Я вважаю, що вище керівництво України мало відношення до незаконної торгівлі зброєю. Є питання, хто саме це організовував, яка є ступінь участі і відповідальність. Це питання має з’ясувати або державне слідство \яке проводить Генеральна прокуратура\, або парламент за допомогою спеціальної слідчої комісії для створення якої є сьогодні багато підстав.

Ігор Столяров: Що б Ви могли сказати з приводу ще одного скандалу пов’язаного з рахунками деяких народних депутатів України у Швейцарії, з сином екс-Президента Леоніда Кравчука – Олександром?

Віктор Шишкін: Те що деякі найвищі посадові особи в Україні \виконавча та законодавча гілки\ мають відношення до рахунків за кордоном – не є для нас новиною. Парламентська група “Антимафія” неодноразово ставили питання про ці рахунки. Неодноразово порушували питання про ці рахунки перед українськими правоохоронними органами, але нічого від того часу не змінилося.

Ситуація яка виникла нині у Швейцарії щодо рахунків групи народних депутатів України, пов’язана із загальносвітовою діяльністю у справі боротьби з тероризмом. Черга дійшла і до України.

Не було у мене сумніву і з приводу того, что частина цих грошей пов’язана з діяльністю “БЛАСКО”. В той час коли виникла проблема “БЛАСКО” і пароплавство почали розбазарювати я протестував.

Я вважаю, що нарешті українське суспільство дізнається правду. Факти мали місце. Їх слід вивчити таким чином щоби поставити крапку у запитанні – хто у чому винний?

Ігор Столяров: Здається, знову Ви маєте проблеми зі спілкуванням з виборцями Одеси через регіональні засоби масової інформації. Чи так це?

Віктор Шишкін: Це справді так.

Крім того, що я вже сказав про те, що на державному телебаченні для мене двері закриті і нині – виникають проблеми з комерційними та муніципальним телеканалах. Поступово і ці мас медія опинилися під цензурою влади. Цим каналам забороняли транслювати інтерв’ю з народними депутатами, або загрожували ліквідацією ліцензій, податковими інспекціями.

Негативна діяльність влади мала місце.

Мені стало відомо, що було вчинено тиск на працівників та редакторів телепрограми “Шаг влєво, шаг вправо” в Одеси. Було рекомендовано припинити спілкування зі мною.

Одночасно нам вдалося підготувати документальний фільм про мою діяльність та життєву позицію. Цей фільм з’явився в ефірі лише один раз. Потім – повальна заборона на його показ.

Нині я не знаю як зможу проводити власну виборчу кампанію 2002 року за умови такої відверто ганебної поведінки влади у ставленні до мене та усіх інших опозиціонерів Тут я веду мову не лише про себе, але так само про всіх тих хто вів і продовжує проводити боротьбу з антинародним режимом Леоніда Кучми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG