Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент: час вибору – Мороз залишає таращанський округ


Четвертий парламент: час вибору – Мороз залишає таращанський округ

Київ, 25 грудня 2001 - Сьогодні у Центральній виборчій комісії відбулася нарада з представниками органів місцевого самоврядування. Голова ЦВК Михайло Рябець говорив про їхню роль у виборчому процесі. Найцікавіше записала Надія Шерстюк:

“Як підкреслив Михайло Рябець, згідно з новим Законом Про вибори народних депутатів”, пріоритет у виборчому процесі відведено виборчим комісіям, а не органам місцевої влади, як це було раніше:

В результаті таких нових законодавчих підходів, органи державної влади, практично, усуваються від безпосередньої участі у виборчому процесі. Якщо раніше ці органи брали активну участь у формуванні виборчих дільниць, то відповідно до нового закону цими повноваженнями наділені виборчі комісії. Органи державної влади зобов‘язані сприяти виборчим комісіям у здійсненні ними своїх повноважень.

Крім цього, згідно з законом, органи місцевої влади беруть участь у складанні списків виборців:

До списків виборців повинні бути включені лише ті громадяни, які постійно проживають на території виборчої дільниці. (Щоб унеможливити голосування на кількох дільницях).

Новий виборчий закон передбачає оскарження у судах діяльність центральних та місцевих органів влади:

Виборчий закон надає організаторам виборів та судам можливість реально впливати на будь-які порушення з боку органів влади.

Зокрема новий закон передбачає можливість оскарження в судах рішень, дій, бездіяльності органів державної влади.

Починаючи з 31 грудня і закінчуючи днем голосування будь-які ваші дії, настанови, заяви чи висловлювання, які будуть спрямовані на порушення встановлених законом обмежень і заборон, можуть бути оскаржені будь-яким громадянином або суб‘єктом виборчого процесу до суду і кваліфікуватися, як серйозне порушення виборчого закону, за яке передбачено конкретний вид юридичної відповідальності.”

За 10 років незалежності України закони творили парламенти трьох скликань. А спікерами побували 4 особи. Перший голова Верховної ради України Леонід Кравчук у 91 році пішов на підвищення і став президентом. Спікерське крісло він передав своєму першому заступнику Івану Плющу. Так склалося, що Плющ керував парламентом першого скликання, і 2 роки у парламенті третього скликання. І знову він збирається балотуватися. Голову Верховної Ради України записала Майя Нагорняк:

“Залежно від того, який округ мене висуне.Бо я за своє життя ніде не просився на роботу. Мене виключали з партії, за те, що я відмовлявся іти головою колгоспу. Ще не завершилося формування списків. Але я бачу, як вони формуються. Тому в мене нема бажання когось затінить чи комусь перейти дорогу. А боротьба в списках за місце жорстока. Я вже не хочу йти туди і боротися на рівних за те місце, щоб мене хтось у чомусь не звинуватив. За все в житті треба платить, в тому числі і за те місце. Я цього не хочу.

Інша справа мажоритарний округ. Залежно від того, де мене висунуть. Я не хочу буть само висуванцем. Є така норма закону, але я думаю: “Ну не дай Бог у своєму віці, після такого послужного списку піду “самовисуванцем”. Дивлячись, як це відповідатиме реальному стану, я тоді прийму рішення”

А колишній спікер парламенту Олександр Мороз уже починає. Він тричі обирався до парламенту у Таращі, Київської області. Однак нині вирішив іти на вибори на чолі списку своєї Соціалістичної партії:

- Я не маю права зараз відмовитися від списку.

- Кому ви залишаєте округ?

- Є пристойні кандидати. Зокрема, мій керівник штабу і референт Василь Сідченко. Керівник агрофірми.

Неподалік від Таращі, але вже в Черкаській області є районний центр Городище. Це округ іншого колишнього голови Верховної Ради Олександра Ткаченка:

“Сьогодні ще не визначився. Але я маю свій виборчий округ на Черкащині, де я обирався двічі по мажоритарному округу. Я зараз там веду роботу і мабуть визначуся десь у січні”.

На минулих парламентських виборах 98 року Олександр Мороз і Олександр Ткаченко обиралися в одній команді з головою Селянської партії Сергієм Довганем. Сьогодні відбувся четвертий з‘їзд СелПУ. Я запитав Сергія Довганя, з ким блокуватиметься його партія:

“Це будуть представники лівих партій. Селянська партія створювалася і діяла, як партія лівого спрямуваня. Переговори з селянською партією ведуть багато різних партій. В тому числі і ті, що входять в “ЗаєдУ”. Ми працюємо в одній державі, з одним народом. Ми зустрічаємося. Приходять до мене, я до них заїжджаю. І обговорюємо. Хто приймає соціалізм, той буде з нами. Однак не буде правих партій”.

Дообговорювалися селяни до блокування з КПРС – Комуністичною партією робітників і селян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG