Доступність посилання

ТОП новини

Аргентина запроваджує нову валюту


Аргентина запроваджує нову валюту

Прага, 25 грудня ― Новий президент Аргентини, який прийшов до влади внаслідок глибокої економічної та політичної кризи, оголосив плани щодо запровадження нової валюти та створення мільйона робочих місць. Ціла програма передбачає низку заходів, що повинні знову поставити на ноги розорену економіку Аргентини.

Аби заспокоїти аргентинців, яких втрата роботи та голод вигнав на вуличні протести, президент Адольфо Родрігес Саа, обіцяє своїм співгромадянам створити найближчим часом мільйон робочих місць. Третина з 36 мільйонів жителів країни опинилися за межею бідності, а понад 18% аргентинців втратили роботу внаслідок економічного спаду, що триває п’ятий рік. Тому новий президент Аргентини, який стоятиме на чолі держави до виборів 3 березня, обіцяє створювати по сто тисяч робочих місць кожнгого тижня – переважно вони будуть у державному секторі.

Аргентина також планує запровадити облігації, які фактично стануть третьою паралельною валютою в країні поруч із аргентинським песо та американським доларом. Єдина різниця між новою грошовою одиницею, яку назвали «аргентино», і старими полягатиме у тому, що аргентино не буде конвертованою валютою. За допомогою аргентино уряд планує виплатити заробітну платню та пенсії, щоб не допустити подальші соціальні заворушення в країні. Заробітна планя робітникам на новостворених робочих місцях за мінімально 20-годинний робочий тиждень буде близько 200 аргентино. Курс нової валюти в теорії має дорівнювати американському долару.

Проте експерти побоюються, що випуск нових грошей може призвести до різкого зростання інфляції. До того ж, мало хто вірить у те, що створювати по 100 тисяч робочих місць на тиждень – це реальне завдання.

Але уряд, який призупинив виплати понад 130 мільярдного зовнішнього боргу країни, заявив, що гроші, заощаджені на виплатах, підуть на створення робочих місць та інші заходи, спрямовані на підтримку найнужденніших. Президент Родрігес Саа також пообіцяв особисто звернутися до президента США Джорджа Буша та прем’єр міністра Іспанії Хосе Марії Азнара з проханням про допомогу.

А тим часом уряд планує відновити переговори з Міжнародним валютним Фондом, який припинив фінансування Аргентини 5 грудня, коли уряд відійшов від виконання умов домовленості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG