Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах інцидент зі спробою теракту над Атлантичним океаном ще посилив пильність як служб безпеки в аеропротах та екіпажів авіалайнерів, так і пасажирів


У Сполучених Штатах інцидент зі спробою теракту над Атлантичним океаном ще посилив пильність як служб безпеки в аеропротах та екіпажів авіалайнерів, так і пасажирів

Н’ю Йорк, 26 грудня 2001 - У ці передноворічні дні американці, які подорожують літаками, змушені годинами вистоювати в чергах внаслідок надзвичайно ретельних перевірок. Кожну валізу, кожну торбину пропускають через рентген, у багатьох випадках пасажирам наказують роззуватися. У міжнародному аеропорту Ла Гуардія в Нью-Йорку, наприклад, поспіль усі пасажири, включно з малими дітьми, мусять ставити черевики на транспортер ретгену. Натомість, в Атланті в аеропорту Гартсфілд пропускають крізь рентген лише взуття з металевими частинами. Приблизно кожного п’ятдесятого пасажира, обраного навмання, в Атланті піддають всебічній перевірці. Вручну перевіряють зміст багажу, і спеціальним квачем проводять по валізі й підошвам черевиків. Потім квач кладуть до апарату, який здатний виявити найменші сліди вибухівки.

Диспетчери можуть навіть повернути літак зі злетної смуги, якщо виявлять щось підозріле. Наприклад, у Флориді один пасажир під час виходу на посадку знайшов кулю на підлозі в міжнародному аеровокзалі Форт Лодердейл. Тож поліція негайно евакуювала частину аеропорту і заходилася із собаками шукуати зброю. Двом лайнерам, що очікували злету, наказали повернутися до воріт аеровокзалу. Зброї не знайшли, всі рейси затримали на дві-три години, але пасажири не скаржилися, розуміючи, що йдеться про безпеку.

Терористові, що намагався підірвати Боінг-767 під час рейсу Париж-Маямі, не вдалося цього зробити насамперед завдяки пильності й відвазі пасажирів. Терорист хотів підпалити бікфордів шнур на своїх черевиках із закладеною туди пластиковою вибухівкою, але пасажири накинулися на нього, подолали опір, прив’язали до крісла власними ремінцямі, а лікар-пасажир зробив йому снотворно-заспокійливу ін’єкцію. Життя майже двохсот людей було врятовано. Тепер пасажирів навіть закликають бути пильними щодо сусідів-пасажирів. Дедалі більше американських авікомпаній нині запозичують досвід легендарно безпечних ізраїльських ліній, для яких перша смуга захисту – це не технологічні прилади, а розпитування кожного пасажира спеціально тренованим персоналом, здатним психологічно оцінювати правдивість відповідей.

Коли мені нещодавно довелося летіти з Єрусалиму до Києва, то перевірка зайняла майже три години, з них не менше півгодини тривала розмова з допитливими молодими людьми. Їх цікавили подробиці моєї праці, з якої причини прилітав, чи бував раніше в Ізраїлі (хоча кожен візит проштампований у моєму американському паспорті), де саме мешкав у Єрусалимі, куди іще їздив і навіщо, місце проживання у Сполучених Штатах, прізвища родичів, чи не везу подарунків і від кого саме, чи мені хтось допомагав пакуватися і так далі і так далі. І вже після допиту, перелопативши кожну валізу, мені запропонували вмикнути мій компьютер і відкрити одну з програм.

У ізраїльтян повітряні пірати не мають жодного шансу. Не дивно, що новим керівником служби безпеки Бостонського аеропорту Логан запросили колишнього працівника аеропорту імені Бен-Гуріона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG