Доступність посилання

ТОП новини

Політичні підсумки 2001 року для Криму


Політичні підсумки 2001 року для Криму

Симферополь, 26 грудня 2001 - А тепер - завітаймо до Криму. Єдина в Україні автономна республіка і цього року вимагала до себе уваги і центральної влади, і українського суспільства. Як повідомила сьогодні прес-служба Верховної Ради Криму, спікер кримського парламенту Леонід Грач назвав 2001 рік, що минає, “роком втрачених можливостей”. За словами кримського спікера, протиборство між представниками виконавчої і представницької гілок влади у 2001 році залишилося, попри зміну керівництва Ради міністрів АРК.

За підсумками традиційного щорічного опитування експертів, проведеного Кримським Центром незалежних політичних дослідників і журналістів у грудні, найвпливовішим кримським політиком 2001 року визнано голову Верховної Ради АРК Леоніда Грача, який за рейтингом впливовості значно випередив керівника Ради міністрів автономії Валерія Горбатова і радника Президента України, екс-прем'єра Сергія Куницина. Такий злет рейтингу Леоніда Грача експерти пов'язують з кадровими змінами в кримському уряді, проведеними влітку з ініціативи саме спікера. І саме це – зміну прем’єра і складу Ради міністрів АРК – місцеві аналітики вважають головною кримською подією року, що минає, яка вплинула на його політичні підсумки і ще вплине на події наступного року.

Протистояння між тодішнім кримським прем’єром, народним демократом Сергієм Кунициним і спікером, комуністом Леонідом Грачем, що тривало майже три роки, припинилося після того, як Президент України Леонід Кучма поставив на свого кримського тезку і дав дозвіл на зміну прем’єра. Відставка відбулася 18 липня, а вже за тиждень Крим отримав нового главу місцевого уряду. Ним став член “Трудової України” Валерій Горбатов. Відставка Сергія Куницина започаткувала тривалий процес перерозподілу влади в автономії, першим результатом якого стало різке посилення позицій Леоніда Грача та очолюваних ним комуністів.

Втім, як відзначив це сам Леонід Грач, зміна уряду автономії - політичного спокою не принесла. Тепер спікер-комуніст конфліктує з прем’єром-“трудовиком”. Причому, чим ближче до дати виборів, тим гострішим стає цей конфлікт. Водночас, сторони апелюють до офіційного Києва, сподіваючись на підтримку звідти. Леонід Кучма та його Адміністрація до останнього була прихильніша до комуніста Грача, але тепер все більше свідчень, що на Печерських пагорбах злякалися посилення кримського спікера, який, маючи певну популярність серед кримчан, адміністративний ресурс і вишколену партійну організацію, виглядає майже непереможним. Тож ще одним підсумком політичного року - в Криму вважають поглиблення суперечностей між регіональними керівниками та активніше втручання офіційного Києва у процеси на кримському владному Олімпі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG