Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Сербії Джінджіч у середу заявив, що більшість осіб, яких звинувачують у воєнних злочинах і які переховуються на території країни, постануть наступного року перед Міжнародним трибуналом


Прем’єр-міністр Сербії Джінджіч у середу заявив, що більшість осіб, яких звинувачують у воєнних злочинах і які переховуються на території країни, постануть наступного року перед Міжнародним трибуналом ООН

Бєлград, 27 грудня 2001 – Перспективи надання Сербії допомоги з боку Заходу залежать від подальшої співпраці Бєлграда з Гаазьким трибуналом, заявив сербський прем’єр й пояснив, що на списку звинувачених є 19 iмен. Джiнджич усiх звинувачених закликав добровiльно здатися Трибуналовi. Вiн сказав, що представники влади розмовлятимуть iз кожним з-помiж звинувачених й вимагатимуть вiд них, щоби своєю поведiнкою не ускладнювали мiжнародне становище країни. Нагадаємо, що Сполученi Штати надання Югославiї 120 мiльйонiв доларiв безпосередньо обумовили спiвробiтництвом Бєлграда з Трибуналом. Джiнджич зазначив: “Якщо звинуваченi почувають себе безневинними, немає причин, щоби вони не здалися й перед суддями довели свою безневиннiсть. А якщо хтось з них скоїв злочини, не бачу чому б ми його мали захищати”.

Сербський прем’єр пiдтвердив, що розбiжностi мiж ним i президентом Югославiї Воїславом Коштунiцею виникли саме щодо спiвробiтництва з Гаазьким трибуналом. Вiн уточнив: “Ми маємо ту саму мету – членство в Європейському союзi. Проте, по рiзному бачимо шлях до цiєї мети та цiну, яку треба заплатити”. Iншими словами, цiною є ув’язнення й видача звинувачених до Гааги.

Преса повiдомляє, що Карла дель Понте, головний прокурор Мiжнародного трибуналу, має прибути до Бєлграда уже 4 сiчня. Немає сумнiву, що єдиною метою її приїзду є прискорення видачi осiб з верхньої частини списку звинувачених. Союзний мiнiстр юстицiї Саво Маркович недавно повторив, що нiкого не буде видано поки не буде ухвалено вiдповiдний закон.

Якщо мається на увазi ефективнiсть союзного уряду й парламенту, цей закон не буде ухвалено нiколи – пише з цього приводу газета “Данас”. Коментатор зазначає, що полiтична громадскiсть подiлена на тих, хто наполягає на збереженнi гiдностi держави й нацiї та тих, хто усе бачить крiзь призму доларiв i євро. Однi торгують нацiональними почуттями, iншi грошима. Усi при цьому забувають, що суть справи в чомусь iншому, а саме – у вiдповiдальностi за воєннi злочини. Усе iнше, на думку автора, є глузуванням з правди i з жертв та приховуванням грiхiв минулого.

У четвер сербську громадскiсть схвилювало повiдомлення одного бєлградського телеканалу в якому мовиться, що колишнiй начальник полiтичної полiцiї Радомир Маркович готовий свiдчити перед Гаазьким трибуналом. Марковича кiлька мiсяцiв тому засуджено через те, що з його наказу знищено частину полiцейських архiвiв. Немає сумнiву, що вiн знає найбiльше подробиць як про окремi злочини i їхнiх виконавцiв, так i про особисту роль Мiлошевича, iнших полiтичних дiячiв, генералiв та полiцейських. У разi якщо Маркович бєлградську тюрму помiняє на гаазьку прокуратура дiстане свiдка про якого досi могла лише мрiяти. А звинуваченi бiльше не будуть спокiйно гуляти по столичних ресторанах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG