Доступність посилання

ТОП новини

Чи дотримає кримський прем’єр Валерій Горбатов свого слова?


Чи дотримає кримський прем’єр Валерій Горбатов свого слова?

Симферополь, 27 грудня 2001 - Днями кримський прем’єр Валерій Горбатов заявив, що звільнить міністра освіти Криму комуністку Валентину Левіну з посади, оскільки вона гальмує розвиток українського шкільництва в автономії. Однак, за кілька днів глава кримського уряду спростував цю заяву.

Зустрічаючись минулого тижня з делегацією Української Всесвітньої Координаційної Ради, яка на чолі з Михайлом Горинем відвідала Крим, глава уряду автономії Валерій Горбатов мав необережність пообіцяти звільнити з посади міністра освіти Криму, комуністку Валентину Левіну, на діяльність якої є чимало нарікань з боку української громади півострова. Представники українських культурно-освітніх організацій Криму поскаржилися кримському прем’єру на те, що пані Левіна гальмує розвиток українського шкільництва в автономії. За роки її керування міністерством в регіоні не було відкрито жодної україномовної школи, а ті 4, що існують, перебувають у жалюгідному матеріально-побутовому становищі.

Як повідомили потім на прес-конференції голова УВКР Михайло Горинь і член делегації академік Петро Кононенко, глава кримського уряду пообіцяв не подовжувати з Валентиною Левіною, яка вже досягла пенсійного віку, контракт держслужбовця. За словами голови Громадського комітету сприяння відкриттю в Криму україномовних шкіл Олега Фомушкіна, хто б не прийшов на місце нинішнього міністра, та людина завдасть менше шкоди українській громаді півострова.

Однак, представники громадськості не дочекалися обіцяних кадрових змін. Уже за кілька днів Валерій Горбатов публічно заявив, що не має претензій до роботи міністра освіти і не буде звільняти її з посади. Урядова прес-служба відмовилася дати детальніші коментарі, втім, як і сам пан Горбатов.

Місцеві спостерігачі сходяться на думці, що кримський прем’єр взяв до уваги настрої більшості кримських російськомовних виборців, оскільки він збирається балотуватися до Верховної Ради України в одному з кримських мажоритарних округів. Тепер залишається здогадуватися, хто, м’яко кажучи, не точно висловився – прем’єр Горбатов, чи академік Кононенко? Проте, з висновками, можливо, і не слід поспішати. До виборів час ще є, а “трудовик” Валерій Горбатов зараз не дуже толерує комуністів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG