Доступність посилання

ТОП новини

Індійсько-пакистанський конфлікт


Індійсько-пакистанський конфлікт

Прага, 3 січня 2002 – Після вчорашнього терористичного акту біля будинку парламенту індійського штату Джамму і Кашмір напруження між Індією й Пакистаном продовжує зростати. По суті, обидві ядерні країни перебувають на межі війни. Призначену на п’ятницю зустріч прем’єр-міністра Індії з президентом Пакистану скасовано. Тим часом прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер у четвер відлетів у реґіон Південної Азії, де він має намір виступити в ролі посередника в урегулюванні конфлікту.

У середу прем’єр-міністр Індії Ваджпаї відкликав свою зустріч із пакистанським керівником Мушаррафом. Напередодні в Катманду зібралися міністри закордонних справ семи азійських країн – членів Південно-Азійської асоціації реґіональної співпраці, щоб підготувати саміт двох лідерів і обговорити шляхи мирного вирішення конфлікту.

Початок цієї зустрічі, як підкреслюють журналісти, був надзвичайно багатообіцяючий і проходив у дружній атмосфері. Проте саміт Ваджпаї з Мушарафом зірвав черговий терористичний акт, цим разом здійснений біля будинку парламенту штату Джамму і Кашмір. Унаслідок вибуху двох гранат загинув один поліцейський і принаймні 24 особи були поранені. Індійські керівники звинуватили у здійсненні терористичної атаки ісламських екстремістів, які базуються на території Пакистану. Делі звинувачує також Пакистан у підтримці ісламських сепаратистів у Кашмірі, які 13 грудня здійснили терористичний акт у будинку індійського парламенту.

Виступаючи на прес-конференції, прем’єр-міністр Індії Ваджпаї знову закликав Ісламабад покласти край підтримці тероризму в Кашмірі. Ви не можете поборювати тероризм в Афганістані і поширювати його в Кашмірі, каже Ваджпаї. За його словами, Індія готова вжити для власної оборони весь свій військовий потенціал.

Тим часом президент Пакистану Мушарраф знову відкинув звинувачення і в відповідь заявив, що його країна бажає миру, але не ціною втрати власної гідності. Ісламабад теж заявив про готовність збройних сил Пакистану дати відсіч Індії, якщо та зважиться на агресію.

Водночас уздовж індійсько-пакистанського кордону тривають спорадичні перестрілки з застосуванням гранатометів і важких кулеметів. Хоча, як підкреслюють журналісти, поки що нема жодних підстав очікувати вибуху війни між двома країнами, сусідні і західні держави не приховують занепокоєння з приводу такої можливості.

У четвер увечері в південноазійський реґіон вилітає прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер, який має намір почергово зустрітися з обома лідерами ворогуючих сторін і переконати їх відкликати стан бойової готовності і негайно розпочати переговори у справі мирного врегулювання конфлікту. Згідно з планом, Блер спочатку відвідає Делі, а в понеділок прибуде до Ісламабада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG