Доступність посилання

ТОП новини

Перспективи української економіки: офіційний оптимізм на хистких ногах


Перспективи української економіки: офіційний оптимізм на хистких ногах

Київ, 3 січня 2002 – 1 січня держави – члени Європейського Союзу перейшли на готівковий обіг євро. Тому можна припустити, що нинішній рік для економік більшості держав Старого світу пройде під знаком нової європейської валюти. А яким 2002 рік буде для української економіки?

На тлі того, як європейці зустрічали Новий рік у чергах за новенькими євро, президент Кучма переконував українців у минулорічних економічних досягненнях держави. Що, очевидно, має свідчити про оптимістичні перспективи України на 2002 рік.

Леонід Данилович, тримаючи в руці келих ішампанським, зворушливо розповідав про те, що в 2001 році Україна досягла найвищих серед країн СНД темпів в економіці, виростила рекордний за останній період 40-мільйонний урожай хліба, виплатила на 11 мільярдів гривень більше, ніж торік, заробітної плати, погасила близько 2 мільярдів гривень старих боргів. Словом, від заздрощів у даному разі повинні були б луснути і Європа, і Сполучені Штати.

Щоправда, президент Кучма толерантно не згадав про інше – економічний спадок, який дістався Новому рокові, про бюджет-2002, який, як неодноразово заявляв глава держави, не влаштовує його, про те, що бюджет-2001 недовиконано майже на 10 відсотків, про те, що уряд і надалі, всупереч Конституції, продовжує працювати без ухваленої парламентом програми дій, а з призначенням міністром фінансів Ігоря Юшка контроль за фінансовими потоками у державі до завершення перегонів де-факто перебрала на себе одна політична коаліція в уряді, очолювана главою президентської адміністрації.

Міг би Леонід Данилович, звичайно, згадати і про проблеми, які чекають на Україну цього року на міжнародних ринках. Зокрема, про те, скільки українські виробники втратять унаслідок запровадження Сполученими Штатами торговельних санкцій проти української держави, і про продовження Росією обмежувальних санкцій щодо української карамелі.

Однак про це Леонід Кучма не згадав. І, мабуть, правильно зробив. Бо тоді б минулорічні успіхи української економіки виглядали не так би переконливо, а значить, примарними виглядали б і перспективи перемоги на парламентських виборах тих, хто намагається стояти біля урядового керма і одночасно сидіти в передвиборчому човні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG