Доступність посилання

ТОП новини

Глава тимчасового афганського уряду Хамід Карзай прибуде з офіційним візитом до Вашинґтона


Глава тимчасового афганського уряду Хамід Карзай прибуде з офіційним візитом до Вашинґтона

Вашинґтон, 3 січня 2002 – В Афганістані американські спеціальні підрозділи продовжують операції знищення рештків бойовиків терористичної мержі Аль Каїди та талібського режиму. Тим часом підготовлюється офіційний візит лідера афганського перехідного уряду Хаміда Карзая до Сполучених Штатів Америки.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш іще наприкінці минулого року заявив, що “2002 рік буде роком війни” проти тероризму. В Афганістані американські збройні сили продовжують завершальну фазу кампанії “Тривала Свобода”.

Йдеться передусім про остаточне знищення тих бойовиків терористичної мережі Аль Каїда, які, за словами представника Пентагону контр-адмірала Джона Стафлбіма, “намагаються перегруповуватися в Афганістані”. З іншого боку спільно з афганськими коаліційними силами проводяться операції знищення решти представників режиму талібів та передусім захоплення їхнього лідера мулли Мохамадда Омара.

“Ця війна не лише військова, це економічна, це дипломатична боротьба, яка продовжуватиметься на численних фронтах”, – заявила речник Пентаґону Вікторія Кларк.

Гуманітарна допомога увійшла у нову, важливу фазу: у грудні до Афганістану передано, переважно Сполученими Штатами, 115 тисяч тон продовольчої допомоги, якої, за американськими оцінками, досить, щоб нагодувати 6 мільйонів афганських переселенців і біженців. За сприяння США розпочато також тримісячну кампанію вакцинації понад 9 мільйонів афганських дітей.

Останнім часом важливі зрушення зроблено й у міждержавних афгансько-американських узаєминах. Згідно з повідомленням американської газети Вашинґтон пост, яка посилається на представників американської адміністрації, наступного місяця з офіційним візитом до США має прибути глава тимчасового афганського уряду Хамід Карзай. Востаннє глава афганської держави з офіційним візитом відвідав Вашинґтон майже сорок років тому, коли президентом Сполучених Штатів був Джон Ф. Кеннеді. За словами Гарона Аміна, представника афганського уряду в Вашинґтоні, лідер Афганістану Карзай “прибуде до Вашинґтона, щоб подякувати за підтримку американському народові, адміністрації та конґресові. Цей візит становитиме поновлення, після десятиліть відчуження, офіційних та міцних стосунків між двома країнами”.

Американські взаємини глави перехідного афганського уряду Хаміда Карзая є також і сімейними, аже у Сполучених Штатах живуть його чотири рідні брати та сестра.

Зі свого боку Вашинґтон у середу офіційно призначив Раяна Крокера, досі помічника держсекретаря у близькосхідних справах, новим найвищим дипломатом, керівником посольства США в Кабулі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG