Доступність посилання

ТОП новини

Литовський психолог пропонує італійський спосіб превенції наркоманії


Литовський психолог пропонує італійський спосіб превенції наркоманії

Вільнюс, 4 січня 2001 - Дослідження "Наркотики в клубах і дискотеках", проведене вперше в Литві, показало, що кожний другий відвідувач клубів чи дискотек вживав наркотики.

Про це литовському часописові "Respublika" розповідає доцент кафедри психології Вільнюського університету Лайма Булотайте. Наркотик, котрий найчастіше вживають в клубах і дискотеках - це "травка" (під тим найчастіше розуміють маріхуану). Її курять майже 47% опитуваних (в опитуванні взяли участь відвідувачі клубів в зрості 15-30 років). Також дуже популярними наркотиками є так звані клубні наркотики - екстазі, амфетамін.

Виявлено, що чим частіше молодь відвідуює клуби і дискотеки, тим частіше вживає наркотики. Серед тих, хто відвідує клуби кожний уікенд, наркотиків спробували майже 65%. Серед тих, хто заглядає в клуб лише раз на 3-4 місяці - біля 36%.

Більшість вважає, що наркотики є невід'ємною частиною дискотек і клубів, і "травку" пробують тому, що не бажають залишитися "білою вороною" серед інших, за словами доцента психолога Булотайте.

Вона відзначає, що за кордоном в клубах часто проводять різні дослідження, на місцях розваги молоді вживаючи заходів запобігання наркоманії, розповсюджують різну інформаційну літературу про наркотики. Тим часом в Литві превенційна праця проводиться лише в школі.

Психолог Лайма Булотайте вважає, що в розважальних установах і дискотеках треба створити пункти першої медичної допомоги або хоча б мінімально вишколити персонал. Мовляв, подібна система існує в Італії, де в клубах є спеціальні медичні пункти, в котрих не лише надають першу допомогу, але й консультують з питань наркотиків, а де немає медичних пунктів, персонал підготовлений, як допомогти людині, котра знепритомніла від наркотиків. Бо поки приїде швидка медична допомога, може бути за пізно, за словами литовського психолога, доцента університету.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG