Доступність посилання

ТОП новини

2001 рік очима українських правозахисників


2001 рік очима українських правозахисників

Київ, 4 січня 2002 - Яким був 2001 рік для України з точки зору дотримання прав людини?

Активісти правозахисного руху вважають, що 2001 рік приніс чимало здобутків у сфері захисту прав людини. Голова Севастопольської правозахисної групи Роман Романов одним з безперечних плюсів минулого року у правозахисній ділянці назвав реальний початок судової реформи, хоча зміни, які відбуваються, не є системними.

Говорить Роман Романов: “Відбулося зняття напруги у стосунках України із Радою Європи. Тут є і певні об”єктивні чинники - є значні зрушення у законодавчій реформі в Україні. Водночас є і суб”єктивін чинники: мені здається, що була дуже вдалою робота дипломатичного представництва України при Раді Європи. Воно змогло довести, що Україна рухається у напрямку демократичних змін і реформ”.

Також серед позитивних моментів минулого року правозахисники називають активні публічні виступи політичної опозиції. Між тим, невтішною залишається ситуація зі свободою слова. Роман Романов далі: “ Маємо факти залякування і переслідування журналістів за виконання їхніх професійних обов”язків”.

На думку Василя Лісового, член правозахисної організації “Гельсинки-90” вважає, що минулий рік з одного боку вселив надію на добрі перспективи поступу у правозахисті, пов”язані, зокрема, зі справою Гонгадзе і розслідуванням касетного скандалу, проте, з другого боку рік, що минув можна оцінювати як поразку правозахисного руху у цій справі. Крім цього, як вважає Василь Лісовий, сучасні політичні умови є несприятливими для успіху правозахисного руху.

Говорить Василь Лісовий: “Сучасна система пристосована до так званого толерантного репресування, вона пристосувалася до того, щоб мати “нечутливість” до окремих індивідуальних чи групових актів. Тому моя оцінка ситуацією з правами людини в Україні є песимиістичною”.

З огляду на це, перспектива правозахисту в наступному році буде великою мірою залежати від політичних передумов, зокрема, від парламентських виборів. Окрім цього, на думку правозахисників, проблеми, пов’язаних зі свободою слова і придушенням незалежних ЗМІ, залишатимуться актуальними і в цьому році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG