Доступність посилання

ТОП новини

Розпочато підготовку до судовго процесу Павла Лазаренка


Розпочато підготовку до судовго процесу Павла Лазаренка

Вашінґтон, 4 січня 2001 - Уже майже третій рік колишній прем’єр-міністр, народний депутат України Павло Лазаренко перебуває в ув’язненні у федеральній тюрмі у штаті Каліфорнія.

Судовий процес може потривати “від двох до трьох місяців” – такий термін попередньо визначено під час грудневих слухань у каліфорнійському суді у Сан-Франциско. Там за участі американських прокурорів й адвокатів прийнято рішення, що судовий процес у справі колишнього прем’єр-міністра, народного депутата України Павла Лазаренка розпочнеться 4-го листопада 2002-го року. Екс-прем’єр України залишається (з 18-го березня 99-го року) у федеральному ув’язненні неподалік Сан Франциска. Майже трирічне перебування в попередньому ув’язненні зумовлене тим, що справа Павла Лазаренка пройшла кілька етапів: спершу йшлося про його спроби отримати політичний притулок після прибуття до США без відповідних документів. Відтак процес зосереджено на зусиллях недопустити до екстрадиції Лазаренка до Швейцарії де його звинувачено у відмиванні грошей. Врешті із червня 2000-ого року справа Лазаренка стала суто американською кримінальною справою. Прокуратура США звинувачує Павла Лазаренка у нелегальних фінансових операціях та відмиванні грошей у сумі понад сто мільйонів доларів через американські фінансові інстиутції. Протягом усього того часу Лазаренко вважав себе не винним і жертвою політичних інтриг українських властей. Як сказала в ромові з радіо Свобода представник Міністерства юстиції та прокуратури США вивчення справи Павла Лазаренка є складним, адже йдеться про обвинувачення у нелегальних фінансових операціях, які проходили у численних й часто відмінних, правових, законодавчих ба й мовних середовищах. У каліфорнійському судді Лазаренко послуговується російськомовним перекладачем.

Згідно з попереднім графіком державні обвинувачі та захисники підсудного проведуть два слухання: одне призначене на 8 квітня а друге на 9 вересня. Не виключено, що адвокати екс-прем’єра продовжуватимуть вносити клопотання про припинення справи. Однак на даний момент важко припускати, що дійде до успішного завершення таких зусиль адвокатів на досудовому етапі. Адже федеральний суддя Мартін Дженкінс ще 6-го грудня відкинув усіх п’ять клопотань захисників інтересів Павла Лазаренка про припинення кримінальонї справи проти нього. У 17-ти сторінковому документі, суддя Дженкінс наводить аргументи стосовно відмови скасувати навіть деякі окремі положення акту обвинувачення Павла Лазаренка. Це рішення судді не підлягає оскарженню.

Отож протягом наступних 11-ти місяців сторони повинні підготувати усі подробиці до початку судового процесу, включно із складом присяжних, списків свідків, документів, доказів тощо. Остання досудова нарада відбудеться 7-го жовтня.

Наразі не відомо чи теперішня команда чотирьох захисників інтересів колишнього прем’єр-міністра, народного депутата Павла Лазаренка оприлюднить й використає в судовому порядку документи, про які раніше заявляли американські адвокати і згідно з якими до фінансових операцій Павла Лазаренка були причетні президент Леонід Кучма та інші представники керівництва України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG