Доступність посилання

ТОП новини

На Святвечiр вперше вперше задзвонило 49 дзвонiв на Соборi св. Сави, який у сербськiй столицi будується вiд 1936 року


На Святвечiр вперше вперше задзвонило 49 дзвонiв на Соборi св. Сави, який у сербськiй столицi будується вiд 1936 року

Бєлград, 7 сiчня 2002 - Урочисту лiтургiю в новому храмi вiдправив патрiарх Павло, глава Сербської православної церкви. Вiн у рiздвяному зверненнi закликав вiруючих на шлях миру й примирення одних з одними та з iншими народами. Патрiарх, зокрема, зазначив, що боротьба проти грiха важливiша вiд боротьби за права людини. Найбiльшими проблемами сербського суспiльства патрiарх Павло назвав пияцтво, наркоманiю та блуд. В лiтургiї взяли участь прем’єр-мiнiстр Зоран Джiнджич та принц Олександр Карадьордєвич, якого називають спадкоємцем престолу. Хоча Рiздво свято примирення – у церквi не було глави держава Воїслава Коштунiци. Вiн й республiканський прем’єр нi в храмi Божому не можу бути разом.

Довкола церков, в яких вiдправляли рiздвянi богослужiння, й цього року лунали вибухи петард та пострiли з вогнепальної зброї. Для бiльшостi сербiв Рiздво переважно фольклорне, а не релiгiйне свято. Зрештою, релiгiйнi почуття мiж сербами не дуже глибокi. Навiть патрiарх нагадав що сьогоднi, як i в бiблiйному Вифлеємi, немає багато таких, хто готовий прийняти Христа i його слова.

Будiвництво Собору св. Сави, який сербська преса називає найбiльшим православним храмом у свiтi, триває вiд 1936 року. Вперше його припинено в час другої свiтової вiйни, вiдтак на початку дев’яностих рокiв минулого столiття. Храм має бути завершений до 2004 року. Чорногорцi подiленi й на Рiздво. Кiлька осiб заарештовано пiсля iнцидентiв, якi на Святвечiр виникли мiж прихильниками Чорногорської й Сербської православної церков. Загиблих й поранених не було, хоча окремi учасники заворушень застосували вогнепальну зброю. У м. Цетiнє, iсторичнiй столицi Чорногорiї, численнi пiдроздiли полiцiї роздiляли кiлька тисяч прихильникiв двох церков, якi Святвечiр за традицiєю святкували на вулицi, неподалiк однi вiд одних.

Чорногорську православну церкву, яку скасував сербський король Олександр 1920 року, вiдновлено в першiй половинi дев’яностих рокiв. Досi її не визнала жодна з канонiчних православних церков. Її голову, митрополита Михайла, висвятив один з болгарських патрiархiв в час розколу Болгарської православної церкви. Чорногорський уряд вiд минулого року по-рiвному ставиться до обох церков, викликаючи тим додаткове обурення офiцiйного Бєлграда. Сербська церква в Чорногорiї виступає за збереження федерацiї iз Сербiєю. Чорногорська – за проголошення незалежностi.

Кiлькасот працiвникiв недавно лiквiдованих чотирьох сербських банкiв Рiздво святкують на своїх робочих мiсцях. Вони зачинилися в примiщеннях банкiв й вимагають, щоби влада скасувала рiшення про лiквiдацiю. Громадскiсть й засоби масової iнформацiї майже не звертають увагу на їхнiй протест. Один оглядач саркастично зазначив, що банкiвськi працiвники анi досi не святкували церковних свят. Вони кланялися лише матерiальним цiнностам та привiлеям, яких їм нiколи не бракувало.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG