Доступність посилання

ТОП новини

Індійсько-пакистанський конфлікт


Індійсько-пакистанський конфлікт

Прага, 7 січня 2002 – Напруження між двома ядерними країнами Індією й Пакистаном і далі залишається в центрі увагу західної преси. Оглядачі коментують також перебіг прикінцевого етапу антитерористичної кампанії в Афганістані, становище на Близькому сході та інші актуальні міжнародні проблеми.

Коментуючи ситуацію на індійсько-пакистанському кордоні, оглядач газети «Інтернешанел геральд трібюн» Філіп Боурінґ висловлює впевненість, що цим разом війни між двома країнами вдасться уникнути, хоча проблема залишається нерозв’язаною. Ідеться тут не про боротьбу за територію, веде далі автор. Для Індії переважно мусульманський штат Кашмір у межах багатонаціональної держави символізує її світський характер. Нинішній територіальний поділ став наслідком роспаду 48-го року колоніальної системи. Пакистан претендує тим часом на Кашір із тієї причини, що більшість населення штату – це мусульмани, як більшість пакистанців. Найліпшим вирішенням проблеми автор вважає незалежність Кашміру, яка принесла б користь і для самої Індії. Прецедентом мав би стати Банґладеш, у відокремленні від якого східної частини Пакистану Індія відіграла ключову роль. На думку автора, незалежний Кашмір залишиться більшою мірою прив’язаним до Індії і зможе розвивати продуктивну економічну співпрацю із сусіднім штатом Пенджаб.

Тим часом німецька газета «Зюддойче цайтунґ» у редакційній статті аналізує індійсько-пакистанський конфлікт у світлі самміту керівників країн Асоціації південно-азійської співпраці, який учора закінчився у столиці Непалу Катманду. Незважаючи на потиск рук лідерів обох ворогуючих сторін, ініціатором якого був президент Пакистану, розрядити напруження між двома країнами, як підкреслює газета, так і не вдалося. Нинішню кризу, зазначає «Зюддойче цайтунґ», спровокував терористичний акт, вчинений у будинку індійського парламенту 13 грудня, в організуванні якого Індія звинувачує підтримуваних Пакистаном ісламських екстремістів. Наступна така терористчна атака, як вважає газета, допровадить до четвертої війни між двома країнами. Газета, однак, підкреслює, що Пакистан визнає серйозність ситуації й останніми днями вжив заходів, щоб ідентифікувати й заарештувати терористів. Проте дальші зусилля в цьому напрямку, на думку газети, можуть активізувати радикальні елементи серед мусульман і підірвати позицію самого Мушарафа. Тоді мир у регіоні опиниться під значно більшою загрозою. Досі Мушараф продемонстрував добру волю і бажання досягти компромісу, вважає на закінчення німецька газета. Тепер черга Індії зробити наступний крок у напрямку примирення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG