Доступність посилання

ТОП новини

Негативний вплив радіації в Україні перебільшують: новий звіт ООН


Мар’яна Драч

Прага, 7 січня 2002 ― Організація Об’єдананих Націй опублікувала новий звіт про наслідки чорнобильської катастрофи, висновки якого мабуть здивують багатьох наших слухачів. За свідченням експертів ООН, більше шкоди здоров’ю людей завдала не власне радіація, а переселення з чорнобильської зони.

Усі 15 років після Чорнобиля медики говорять про мільйони потерпілих від трагедії. Якщо ж вірити авторам нового звіту ООН, то все це, м’яко кажучи, перебільшення. Вони нарахували лише сотню осіб, яких вразила радіаційна хвороба: з них 41 людина померла.

А найбільший прямий вплив радіації, твердять автори звіту ООН, це збільшення раку щитовидної залози у дітей. В Україні кількість хворих зросла у 40 разів, а загалом в Україні, Росії і Білорусі зафіксовано 1 800 випадків цього захворювання. Докази ж збільшення інших ракових хвороб після Чорнобиля дуже обмежені, незважаючи на чисельні спроби вчених прослідкувати такий зв’язок. Так, зокрема, наразі немає міжнародно визнаних даних про зростання лейкемії.

В пам’ять усього світу вкарбувалися фотографії деформованих від радіації новонароджених дітей. Але із нового звіту ООН випливає, що це страхіття немає нічого спільного з Чорнобилем, а просто мутація, що трапляються у кожному суспільстві. Від радіації постраждали лише вагітні жінки, які працювали на ЧАЕС під час вибуху, зазначають вчені ООН.

На їхню думку, евакуація сотень тисяч людей, особливо із менш забрудених територій, свідчить про надмірну реакцію влади, і таке переселення у деяких випадках наробило більше шкоди ніж добра. Люди, виселені з рідних домівок, масово потерпали від стресу: зросли серцеві захворювання і ожиріння ― хвороби з радіацією не пов’язані.

Ще одним негативним аспектом чорнобильської катастрофи експерти називають щедрі пільги чорнобильцям. Спеціальні виплати, відпустки і медична допомога, що їх надають усім тим, кого оголосили жертвою, створили культуру залежності. Стало вигідно отримати статус ліквідатора, а потім чекати на допомогу від інших. У результаті поширилися фаталістичні настрої серед мільйонів людей, мовиться у звіті ООН.

Тим часом перша реакція українських вчених на медичні дані звіту доволі скептична. І передусім це торкається здоров’я дітей. Говорить доктор медичних наук Зореслава Шкіряк-Нижник: “Я маю сказати, що в післячорнобильські роки колектив, який я очолюю і в Інституті педіатрії, і Київській медичній академії післядипломної освіти, безпосередньо виїжджали в один із районів Житомирської області, який постражав від аварії на Чорнобильській АЕС. Ми проводили тривалі досілдження за станом здоров’я дітей і жінок і можу сказати з абсолютною достовірністю, що ми мали чисельні докази того, що аварія вплинула в цілому на стан здоров’я дітей, і дала свій відбиток на загальний стан здоров’я, стан серцево-судинної системи,шлунково-кишкового тракту, легеневої системи, у дівчат на стан репродуктивної системи. Отже, я ніяк не можу погодитися з висновками (експертів ООН) і можу це підтвердити даними нашого Інституту акушерства, педіатрії та гінекології, котрі абсолютно точно показали, що мали зміни у плацентах, тобто у дитячому місці жінок, які були вагітні. Ще упродовж п’яти-семи років після аварії плацента жінок, які зазанали впливу радіації, мала цілий ряд патологічних змін, а відтак зазнавав серйозних змін стан здоров’я немовлят.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG