Доступність посилання

ТОП новини

Гомельська область Білорусі запроваджує мито за перетинання кордону з Україною


Гомельська область Білорусі запроваджує мито за перетинання кордону з Україною

Мінськ, 8 січня 2002 - Шість районів Гомельської області Білорусі встановлюють місцеві податки за перетинання білорусько-українського кордону. Це робиться як відповідь на аналогічні заходи української сторони, зроблені два роки тому.

Як повідомив гомельський кореспондент Радіо Свобода, сума зборів з громадян на білорусько-українському кордоні може досягнути двох-трьох мільярдів білоруських рублів, тобто аж до 2 мільйонів доларів. Так рахує фінансове управління Гомельского обласного виконкому. Але голова обласної Ради Валерій Сяліцький вважає прикордонне мито непотрібним:

«Я особисто виступаю проти цього збору. Я писав два роки тому зверення до білоруського парламенту, щоб попросили українську сторону та взагалі скасували всіляку платню за перетинання кордону. Це не по-європейському, не по-сучасному.»

Заявив Радіо Свобода голова Гомельскої обласної Ради, що затвердида регіональний бюджет з перебаченим прикордонним митом.

Голова Брагінського районного виконкому Ричард Стефановіч прогнозує, що українським громадянам за в’їзд на територію треба буде платити 5 доларів за легковий автомобіль та приблизно 10 доларів за вантажівку. Подібне мито буде запроваджено ще в 5 районах Гомельскої області на кордоні з Україною. Білоруські чиновники кажуть, що ставки відповідають українським. Як зазначає гомельський кореспондент Радіо Свобода, від прикордонних зборів передовсім потерпять свояки, які мешкають по різні сторони білорусько-українського кордону. Іншим мито не стане перешкодою. На пункті перетинання цього кордону "Нова Гута" нещодавно затримали чоловіка 36 років, який спробував вивезти з Білорусі до України дівчину. За словами Леоніда Одиночкіна, начальника відділу моралі (НРАВОВ) Гомельського обласного управління внутрішніх справ, проти затриманого порушено кримінальну справу за статтею "Утримання притону й сутенерство". Білоруська міліція заявляє, що цей чоловік "з корисливих міркувань шляхом підману схилив дівчину до проституції й спробував через територію України доставити її до Ізраїлю".

Це вже третя хвиля незаконної міграції з білоруських теренів до українських. Якщо впродовж минулого року гомельских прикордонників непокоїли головним чином афганці, які бажали потрапити до України й потім на Захід, а при кінці року - білоруські корови, що їх часто незаконно вивозили з Білорусі з причини вищих цін на яловичину в Україні, - то цього року починається серіал з торгівлею проститутками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG