Доступність посилання

ТОП новини

Виборча кампанія до кримського парламенту


Виборча кампанія до кримського парламенту

Симферополь, 8 січня 2002 - Кримський Центрвиборчком затвердив календарний план виборчої кампанії в парламент автономії, згідно з яким уже з 9 січня в Криму розпочинається висування кандидатів у депутати Верховної Ради АРК. Водночас, зростає кількість претензій до Центральної Виборчої комісії Криму.

Ще не стихли суперечки з приводу законності створення Виборчої комісії з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, але вона активно взялася до роботи. 4-го січня Центрвиборчком Криму затвердив календарний план основних організаційних заходів щодо підготовки і проведення виборів депутатів кримського парламенту. Згідно з ним, уже 9 січня в Криму почнеться висування кандидатів у депутати Верховної Ради АРК, яке завершиться за 50 діб до дня виборів, тобто 10 лютого. До 14 лютого окружкоми мають провести реєстрацію кандидатів у депутати. З цього ж дня і до 31 березня кандидати в депутати кримського парламенту та їхні довірені особи можуть вести передвиборну агітацію. І до 14 лютого Центральна виборча комісія Криму повинна повідомити в засобах масової інформації про початок цієї передвиборної агітації.

Саме це положення викликало протести потенційних учасників виборчої кампанії та членів їхніх команд. Як повідомив колишній член ЦВК Криму, а нині активіст регіональної організації Слов’янської партії Вадим Мордашов, Центрвиборчком автономії не має права встановлювати терміни передвиборчої агітації, як немає права і запроваджувати додаткові норми щодо окремих рішень і термінів з видачі підписних листів особам, які подали заяви про бажання балотуватися. З цього приводу пан Мордашов заявив, що подає скаргу до Прокуратури Криму з проханням опротестувати рішення ЦВК автономії, які суперечать чинному законодавству.

У переліку порушень, які наводить Вадим Мордашов, найсуттєвіші стосуються розмірів виборчих округів. Згідно з нормами Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради АРК» відхилення кількості виборців від середньої в автономії кількості виборців в одномандатному виборчому окрузі не може перевищувати 10%. Зараз така середня кількість виборців складає 15 тисяч 152-і особи. При цьому максимальна і мінімальна кількість виборців в окрузі може коливатися між такими цифрами: 16 тисяч 667 і 13 тисяч 637 осіб. В той час, як у п’яти виборчих округах фактична кількість виборців перевищує максимальну майже на тисячу осіб, а у двох – менша мінімальної, відповідно, на півтори і чотири тисячі виборців.

Крім того, лише поверхова звірка координатів тільки симферопольських округів показала, що мешканці щонайменше двох десятків багатоквартирних будинків включені до двох округів, а кілька будинків зі значною кільківстю мешканців Центрвиборчком Криму просто пропустив. Таким чином деякі виборці можуть двічі проголосувати, а деякі – жодного разу, - вважає пан Мордашов. Але, чи відрагує на ці порушення кримська прокуратура – покаже час. Так само громадськість чекає на реакцію прокуратури на рішення ЦВК автономії використовувати під час виборчої кампанії лише російську мову, обмежуючи таким чином вживання української.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG