Доступність посилання

ТОП новини

Чорногорiя подiлена й на свята. Прихильники Сербської й Чорногорської православної церков Рiздво святкували окремо. Не так святкували, як сперечалися щодо стосункiв iз Сербiєю


Чорногорiя подiлена й на свята. Прихильники Сербської й Чорногорської православної церков Рiздво святкували окремо. Не так святкували, як сперечалися щодо стосункiв iз Сербiєю

Бєлград, 9 сiчня 2002 – На Святвечiр у Сербiї й Чорногорiї було – як на фронтi. На честь Рождества стрiляли майже усi, хто має зброю, а неозброєних тут майже немає. Справжнє чудо, що в цiй стрiлянинi нiхто не загинув. Щоправда, у сербському мiстi Новий Кнежевац сталася трагедiя коли в одному кафе хтось активував бомбу: загинуло п’ять осiб, двадцять отримали поранення.

У Чорногорiї трагедiї уникнено лише завдяки полiцiї, яка розмежувала прихильникiв двох не дуже братнiх церков. За давньою традицiєю, серби й чорногорцi на Святвечiр спалюють на площах так зване рiздвяне дерево. У Цетiнє, iсторичнiй столицi республiки, двi урочистостi, за участю кiлькох тисяч озброєних мужчин, вiдбувалися на вiдстанi кiлька десяткiв метрiв. Мiж ними стояли шеренги полiцейських. Митрополити Амфiлохiй i Михайло говорили про того самого Христа та про необхiднiсть зберiгати вiру предкiв. У мiстi Беране полiцiї не вдалося зберегти порядок. Заарештовано 16 прихильникiв сербської церкви. Окремi з них тимчасовий притулок знайшли в казармах Збройних сил.

Нагадаємо, що Чорногорська православна церква iснувала протягом столiть й це нiколи не заважало Сербськiй. Проте, наразi навiть сербськi демократи не хочуть чути про вiдновлену Чорногорську церкву. Церковна iєрархiя – ще менше. Помiркованi серби її називають неканонiчною, iншi – розкольницькою. Митрополит Амфiлохiй, голова Сербської церкви у Чорногорiї, донедавна належав до найзавзятiших прихильникiв колишього президента Мiлошевича. Наразi вiн так само завзято виступає за збереження Югославiї. Отож, в Чорногортiї є двi церкви не внаслiдок релiгiйних розбiжностей, а лише через полiтичнi причини. Кiлькiсть прихильникiв автокефальностi поступово зростає. Новi iнциденти могли б виникнути уже 13 сiчня, коли серби й чорногорцi будуть зустрiчати новий рiк за старим календарем. I просербськi партiї й прихильники незалежностi бажають влаштувати урочистiсть саме в центрi Подгорицi.

В Бєлградi у середу продовжилися переговори сербських i чорногорських експертiв про врегулювання стосункiв мiж двома республiками. Президент Чорногорiї Мiло Дюканович у зв’язку з цим зазначив, що не варто витрачати час на це, оскiльки сторони уже безлiч раз сказали усе, що треба було сказати. На його думку, потрiбна нова зустрiч полiтичних лiдерiв, в якiй сторони остаточно уточнять чи є шанси для збереження федерацiї.

На думку Дюкановича – шансiв немає. Натомiсть, на думку сербських керiвникiв Дюканович немає шансiв перемогти в референдумi. Офiцiйний Бєлград впевнений, що йому вдасться приборкати чорногорських самостiйникiв. Дуже важливу роль в цьому мала б вiдiграти саме Сербська православна церква.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG