Доступність посилання

ТОП новини

День уряду щодо виконання кодексу законів про працю в Україні


День уряду щодо виконання кодексу законів про працю в Україні

Київ, 9 січня 2002 - Популізм у роботі Верховної Ради України стає дедалі помітнішим та очевиднішим. Ще б пак - майже на носі вибори. Приміром, сьогодні ( 9.01.) народні обранці робили вигляд, начебто їм дуже цікаво,як виконується в Україні Кодекс законів про працю. І це лицедійство їм добре вдавалося.

Цього дня парламентарії слухали уряд з приводу того, як він виконує Кодекс законів України про працю. Захід був до неймовірності формальним – у сесійній залі я нарахувала аж кілька десятків депутатів, та й то їхня участь у слуханнях була самою млявістю. Загальні запитання, загальні відповіді. Звичайно, депутатам зараз не до нагальних соціальних проблем, вони кують свою майбутню перемогу на виборчих округах. А слухання уряду – це так, для звіту, мовляв,бачите, Верховна Рада опікується соціальною сферою і не забуває про пересічних виборців. Як завжди, міністр праці та соціальної політики Іван Сахань говорив, що зберігається позитивна тенденція до збільшення мінімальної зарплати, зменшення заборгованості, зниження виробничого травматизму, подолання прихованого безробіття. З точки зору чиновника, воно, може, й так , однак населення подібних позитивів якось не відчуває. Наголосив міністр,що уже таки настав час ухвалити свій , український Кодекс законів про працю. А не послуговуватися радянським кодексом тридцятирічної давності. Також необхідно ухвалити закон про соціальне партнерство , який начебто має захистити права працівни ків. За словами пана Саханя, головна проблема українців – відсутність елементарної правової освіти. Решта проблем – це наслідок цієї. Парламентарії, навпаки, традиційно заперечували урядові, що усе в ажурі щодо виконання трудового законодавства. Наприклад Іван Салій із фракції “Єдність” каже,що до нього часто-густо звертаються громадяни, яких скривдили у приватних структурах, де ті працювали. Але Іван Салій відносно легко розв’язує такі проблеми виборців .

САЛІЙ: Можу тільки заявити,що на звернення депутатів керівники усіх підприємств – і приватних, і державних, реагують позитивно. І ті люди, які до мене звернулися за допомогою,отримали свою зарплату.

КОР. : А як ви їм допомагали?

САЛІЙ: А я конкретно телефоную керівникові, розшукую його. Найчастіше я знаю цих кервників, вони мене знають. І часто-густо питання вирішуються позитивно.

КОР.: Голова Всеукраїнського об’єднання лівих “Справедливість” Іван Чиж наголосив,що служба зайнятості у його регіоні, а це Хмельниччина, працює дуже добре. Принаймні, у межах тих асигнувань, які виділяються цій структурі. Але є інша складова проблеми – це тенденція до погіршення ситуації на ринку праці. Про одну із них Іван Чиж.

ЧИЖ: Серйозною проблемою є незахищеність працівників у недержавній виробничій сфері, коли той,хто наймає, у будь-який момент може викинути працівника на вулицю. І,окрім цього, він абсолютно не несе відповідальності за формат зарплати. І люди змушені перебиватися випадковими заробітками, особливо по базарах. А Хмельницька область , саме місто Хмельницький - це суцільний базар імені Горбачова, як його називають.

КОР.: Іван Чиж також допомагає своїм виборцям, але в інакший спосіб, аніж Іван Салій.

ЧИЖ: Також є важливою проблема визнання державою трудового стажу внаслідок вимушеного безробіття. Я вніс законопроект, яким передбачено визнати десятиріччя – від 1-го січня 1991 року до 1-го січня 2001 року -своєрідною реабілітацією громадян,щоб держава реабілітувалася перед працівниками, які стали безробітними внаслідок непродуманого реформування економіки.

КОР.: Як добре, що є вибори. Адже напередодні депутатам спадають на думки непогані ідеї. Як вони реалізовуватимуться, побачимо уже після перегонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG