Доступність посилання

ТОП новини

Американське посередництво у конфлікті між Індією та Пакистаном


Американське посередництво у конфлікті між Індією та Пакистаном

Прага, 9 січня 2002 – Напруга на кордоні між Індією і Пакистаном, як повідомляють сьогодні спостерігачі з різних світових агенств, наче б то і не зростає але й немає якихось ознак її зниження. Протистояння і перестрілки між майже мільйонним угрупованням військ з обох сторін не стихають і сьогодні, коли до регіону прибула миротворча місія американський сенаторів.

Нью-Делі та Ісламабад продовжують обвинувачувати один одного в непоступливості щодо зниження небезпеки військового протистояння на спільному кордоні. Так, міністерство закордонних справ Індії заявило, що поки-що не бачить позитивних зрушень в позиції Пакистану щодо проблеми тероризму в районі напруження. Індія, як сказано у цій заяві, очікує від сого сусіда рішучих заходів з припинення дій ісламських бойовиків, котрі базуються на пакистанській території. А офіційний представник міністерства закордонних справ Пакистану Азіз Хан підкреслив, що «відсутність позитивних змін не означає, що ми повинні відмовитися від всіх зусиль за припинення протистояння та вирішення всіх суперечливих проблем за столом мирних переговорів Сьогодні міністр внутрішніх справ Індії Лал Крішна Адвані мав зустрічі з американськими офіційними особами, котрі напередодні відбули прес-конференцію в пакистанській столиці.

Американські сенатори висловили у вівторок в Ісламабаді занепокоєння ескалацією напруги у регіоні та «близькістю зосереджених на кордоні військ Індії та Пакистану, що дуже небезпечно». Так сенатор Джозеф Ліберман підкреслив на прес-конференції в пакистанській столиці:

Голос

«Зокрема, я вірю і сподіваюсь що лідери Індії, великого союзника Сполучених Штатів, великої демократії світу, почують виважені слова президента Мушарафа і я сподіваюся, що вони знайдуть бажаний шлях, щоб сісти і розпочати переговори» . Сенатор Ліберман також похвалив Пакистан, як одну з найбільших ісламських держав, котра прагне йти по шляху толернатності і модернізації в ногу з вимогами сучасного світу і додав, що «Вашінґтон має наміри співпрацювати з Іслмабадом на довготривалій основі, щоб забезпечити його політичну й економічну стабільність»

Тим часом, вчора у Кашмірі був вбитий один індійський вояк і два невідомих бойовики, котрі нападали на армійський пост. Індійська влада поклала вину за цей інцидент на ісламське угруповування «Лашкар-е Таїбі». Військові керівники Індії та Пакистану підтримують зв’язок через «гарячу лінію», щоб таким чином уникнути подальшої ескалації між двома ядерними державими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG