Доступність посилання

ТОП новини

Намагання УПЦ МП зберегти під своїм омофором кілька тисяч парафій України штовхають проросійське священство на будь-які хитрування


Намагання УПЦ МП зберегти під своїм омофором кілька тисяч парафій України штовхають проросійське священство на будь-які хитрування

Запоріжжя, 9 січня 2001 - Події останнього часу – яскравий приклад того . Так, запрошення для президента України Леоніда Кучми відвідати московський храм Христа Спасителя обернулося настановленням Україні щодо збереження єдиної канонічної церкви (звичайно – МП). А Компартія України на чолі з її лідером Петром Симоненком і взагалі освідчилась Святішому Патріарху Московському та Всія Руси – Алексію Другому – у безумовній підтримці УПЦ в її протидії іншим (поки що не канонічним) гілкам православ’я.

Активізувалося й духовенство на місцях. Зокрема – Запорізька єпархія УПЦ МП надала приміщення колишнього дитсадка в обласному центрі під будинок милосердя для безпритульних дітей “Надія”.

Напередодні Нового року архієпископ Запорізький та Мелітопольський УПЦ МП Василій згадав, що в Україні справа виховання молодого покоління сьогодні перебуває у катастрофічному стані. За словами самого владики – “серце кров’ю обливається, коли бачиш зграю безпритульних малолітніх, котрі займаються крадіжками, жебракуванням, наркоманією тощо.” Отже, попри значну фінансову скруту, в якій перебуває Запорізька єпархія УПЦ МП, і яку ,додамо, строкато змалював владика Василій, - церква пішла (цитую) “на велику пожертву – приміщення в будинку 41 по вулиці Кремлівській, яке використовувалося для занять з підвищення кваліфікації духовенства, ми віддаємо дітям будинку милосердя “Надія”(кінець цитати).

Про те, що кілька років поспіль у приміщенні дитсадка перебував сам архієпископ, він сором’язливо промовчав. Що ж, віддамо “Богові – Боже, а кесарю – кесареве”. На жаль, приховати справжній стан речей від пересічних запорожців владиці не вдалося. Від журналістів – і поготів. Навіть Прогресивний юдей – головний редактор міжнародної газети “У пошуках істини” – Володимир Леві вже кілька разів “шпиняв” на шпальтах своєї газети владику Василія, звинувачував його у фарисействі. Нарешті, отець перейнявся долею безпритульних і приніс свою пожертву ближнім, не забувши попросити фінансової підтримки для дітей та...церкви, яка продовжуватиме сплачувати комунальні послуги за експлуатацію приміщення. Що ж, гріх звинувачувати у благо чинності церкву.

Шкода лише, що без журналістських натяків та загострення ситуації в українському православ’ї архієпископу раніше не спало на думку звільнити великий будинок для притулку “Надія”, який кілька років поспіль тулився, “де приведе Господь”. Відтепер же, радіє владика Василій, дітлахи зможуть займатися фізкультурою, художньою самодіяльністю, словом, усім необхідним для їхнього духовного та фізичного розвитку. Звичайно, під опікою православної церкви. Для повного задоволення – маленьких прибульців запросили взяти участь у Різдвяній ялинці з подарунками для православних дітей єпархії. А місцевих журналістів архієпископ закликав розповісти усім жителям реґіону про цю богоугодну справу. А як же бути із закликом Сина Божого “не труби перед собою, як роблять лицеміри по синагогах та вулицях, щоб їх хвалили люди”, а також – “нехай твоя ліва рука не знає, що робить правиця твоя, щоб твоя милостиня була таємна і Отець твій, що бачить таємне, воздасть тобі.” Чи не так, владико?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG