Доступність посилання

ТОП новини

Українські державні облігації були найвигіднішою інвестицією протягом минулого року


Українські державні облігації були найвигіднішою інвестицією протягом минулого року

Прага, 9 січня 2002 - Український зовнішній борг виявився найприбутковішим вкладанням грошей з усіх новопосталих ринків, чого інвестори не очікували від України після чотирьох дефолтів впродовж двох років. Україна має низький рейтинґ, який свідчить про високу ймовірність того, що уряд не зможе, або й не захоче виплачувати зовнішній борг, тому лише найризикованіші інвестори купують її боргові зобов’язання, сподіваючись на високі доходи. Цього разу вони не прогадали, але вони не сподіваються, що в майбутньому Україна так само акуратно виплачуватиме свої борги.

Вклавши гроші в українські державні облігації на початку 2001 року, наприкінці цього ж року можна було отримати понад 57% прибутку. (Нагадаємо, що йдеться про єврооблігації, які Україна випустила у березні-квітні 2000 року, коли вона реструктуризувала попередній борг.) За підрахунками американського інвестиційного банку JP Morgan, це був найкращий показник серед усіх новопосталих ринків. На другом місці із мінімальним відривом опинилася Росія, а за нею були Ніґерія, Еквадор та Кот д’Івуар, які давали інвесторам близько 30% прибтку. Найгірший результат дав Аргентинський борг, власники якого понесли збитки, що за рік становили майже 67%.

Ще на початку року українські облігації не користувалися особливою популярністю у інвесторів. Агентство Moody’s, яке оцінює платоспроможність України як одну із найнижчих у світі, писало про неї, що експерти сумніваються у змозі та бажанні уряду виплачувати свій борг.

Але швидке зростання української економіки, позитивне сальдо торговельного балансу, фінансова стабільність та успішна реструктуризація боргу Паризькому клубу кредиторів дали можливість Україні накопичити великі резерви твердої валюти та вчасно виплачувати борг за єврооблігаціями. За останніми повідомленнями, Національний Банк нині зумів накопичити понад 3 мільярди доларів золотовалютних резервів, що є рекордним для України показником, особливо, якщо взяти до уваги той факт, що протягом року Україна отримала лише один транш від Міжнародного Валютного Фонду.

Але експерти вважають, що навряд чи ці позитивні тенденції триватимуть і надалі, якщо Україна зволікатиме зі структурними реформами. Агентство Moody’s, яке у листопаді 2001 року несуттєво підвищило свій рейтинґ України говорить, що наявний потенціал зростання українська економіка практично вичерпала, і її перспективи залежать від продовження структурних реформ та мікроекономічної реструктуризації. Структурні реформи потрібні Україні і для того, щоб заохотити іноземних інвесторів вкладати гроші не лише у її державний борг, що є фактично, фінансуванням старих видатків на споживання, а у реальну економіку, де застосування інвестицій було б кориснішим для України.

Оскільки практично все в українських реформах залежить від політичної волі влади, експерти Moody’s звертають увагу на те, що майбутні парламентські вибори дадуть сигнал про те, якого розвитку подій слід очікувати від України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG