Доступність посилання

ТОП новини

У Північній Ірландії знову заворушення на релігійному ґрунті – католицька початкова школа у протестантському районі Белфаста


У Північній Ірландії знову заворушення на релігійному ґрунті – католицька початкова школа у протестантському районі Белфаста

Лондон, 10 січня 2002 – Сутички між протестантами і католиками розпочалися у середу, коли батьки вели учениць зі школи святого Хреста протестантською вулицею. Внаслідок заворушень, що відтак спалахнули, 14-теро поліцейських зазнало поранень. Потерпіло також кілька батьків. Трьох осіб було доставлено до лікарні з вогнепальними ранами. Учениці цієї школи для католицьких дівчат, що раніше впродовж трьох місяців уже була в облозі місцевих протестантів, теж потрапили у самий центр баталій між батьками і пробританськими лоялістами. Вони плакали і верещали, змушуючи світ згадати про найгірші дні протистояння у вересні, коли у батьків і дітей хтось із протестантських екстремістів жбурнув саморобною бомбою. Діти тоді щодня ходили до школи через коридор, який для них звела і захищала поліція.

Місцеві протестанти кажуть, що їхні дії є відповіддю на напади з боку католиків. Нові сутички викликають побоювання щодо нової облоги школи. З міркувань безпеки у четвер школу закрито. У середу дітям довелося чекати у будівлі школи, заки було зорганізовано автобус, що розвіз їх по домівках іншим шляхом. Шкільну браму тим часом штурмували протестанти, які намагалися дістатися на подвір’я. Поліція прибула по тому, як одну школярку було збито з ніг, а кількох батьків було побито. Згодом дві юрби по кількасот осіб зібралися по обидва боку поліційного кордону і почали жбурляти одне на одного каміння, пляшки і петарди. Атаки зазнали і поліційні авта – одне з них було підпалено. Бунт швидко перекинувся на сусідню вулицю по тому, як там католицьку жінку збив легковик, який в’їхав туди з протестантської ділянки. Щонайменше двох католиків поранено з вогнепальної зброї. Це сталося, коли юрба католиікв намагалася переслідувати протестантів однією з їхніх вулиць.

Заворушення почалися о другій годині дня, коли батьки забирали дітей зі школи. Католики кажуть, що сутички спалахнули по тому, як троє чоловіків-протестантів відібрали дитину в її матері, а відтак відвели її вниз по вулиці і побили. Протестанти ж кажуть, що причиною їхньої люті було те, що якийсь чоловік вранці розірвав вінок, який було покладено на цій вулиці на честь таксиста-протестанта, котрого 2000-го року вбив республіканський терорист-одинак.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG