Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан. Антитерористична кампанія


Афганістан. Антитерористична кампанія

Прага, 10 січня 2002 – Серед інших актуальних міжнародних проблем у центрі уваги західної преси і далі залишається Афганістан, зокрема перебіг антитерористичної операції, перші кроки перехідного уряду і проблема судів над колишніми лідерами талібану.

Лондонська газета «Таймс» порушує справу вчорашнього звільнення з-під варти двох колишніх міністрів режиму талібан – оборони і юстиції, які раніше потрапили в полон, а після переговорів і пояснень були звільнені. Це звільнення газета називає фарсом і підкреслює, що Сполучені Штати і тимчасовий уряд Афганістану повинні взяти двох згаданих лідерів талібану під поновний арешт і провести над ними судовий процес. Цих представників керівництва талібану не слід трактувати, як простих солдатів, підкреслює «Таймс», вважаючи наївністю твердження про те, що ці люди вже не представляють потенційної загрози для політичного порядку в Афганістані. Далі газета вважає, що для того, щоб поставити обох функціонерів талібану перед судом, аргументів вистачає і відомо також перед яким судом їх слід поставити. В окремих випадках, як вважає британська газета, судові процеси може організувати нове керівництво Афганістану. Тим часом, коли ідеться про серйозніші справи, особливо керівників талібану, відповідальних за порушення прав людини і за допомогу лідерові терористичної організації Аль-Кайда Бін Лядену, то ними повинен зайнятися міжнародний суд. Незважаючи на певні труднощі, як підкреслює на закінчення газета, нинішні афганські керівники не можуть дозволити лідерам талібану залишатися на волі.

Французька газета «Ле Монд» у редакційній статті порушує цю ж саму тему – справу полоненних і заарештованих представників режиму талібан. Газета вважає, що судові процеси над цими людми повинні бути акуратні і справедливі. Інакше, як підкреслює газета, постане ризик, що вирок виглядатиме в очах багатьох афганців, як заперечення справедливості, особливо в очах тих, що співчували рухові талібан або підтримували його. Таким чином засуджені можуть постати в ролі мучеників.

Найліпшим виходом із цієї ситуації французька газета вважає передання в’язнів міжнародному трибуналові. Тепер, веде далі «Ле Монд», Сполучені Штати повинні дати гарантії справедливого суду із правом оскаржувати вироки і користуватися допомогою цивільних адвокатів. За словами газети, різниця між терористичною організацією Аль-Кайда і демократичною цивілізованою спільнотою полягає саме в поважанні фундаментальних (людських) цінностей. Порушувати цю різницю, пише на закінчення французька газета «Ле Монд», значить посіяти сумнів у законності військових судів і таким чином лише загострити тривогу у світі із приводу однобічної акції адміністрації США, яка вже планує розпочати антитерористичні операції в інших країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG